Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-24 05:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/annie-loof-sager-ja-till-stefan-lofven/

Politik

Annie Lööf säger ja till Stefan Löfven

02:51. Annie Lööf (C): "Rekommenderar att släppa fram Löfven i nästa veckas statsministeromröstning".

”En röst på Centerpartiet är en röst på en Alliansregering” har Annie Lööf (C) sagt flera gånger. Nu vill C-ledningen släppa fram Stefan Löfven som statsminister.

– Med den här överenskommelsen så får vi på plats förslag och reformer som tidigare regeringar, både borgerliga och socialdemokratiska, inte har mäktat med. Det vågar jag påstå är unikt i svensk historia, säger Annie Lööf. 

Rätta artikel

Efter ett möte med partistyrelsen och riksdagsgruppen kom Centerpartiets besked.  Under en blixtinkallad presskonferens meddelade Annie Lööf att ledningen vill släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister. 

Strax dessförinnan offentliggjordes utkastet till mittenöverenskommelsen, vilken innehåller flera tunga alliansförslag. 

Enligt Annie Lööf har C drivit fram ”ett stort antal liberala reformer med mycket centerpolitik som är något helt annat än den politik som förts de senaste tre åren”. Det handlar bland annat om reformer för landsbygden, företagen, miljön, arbetsmarknaden, migrationen, integrationen och bostäderna. 

– Överenskommelsen gör oss inte till ett regeringsparti. Den här regeringen måste varje år, budget för budget, förtjäna vårt förnyade förtroende. Centerpartiet kommer snarare vara en liberal motor för att göra Sverige bättre. Vi blir nu ett liberalt oppositionsparti, med en självständig ställning och fria att driva en egen politik, men med ambitionen att driva på för det liberala reformarbete som Sverige behöver, sa Annie Lööf på pressträffen.

Lööf säger att en stor majoritet av partistyrelsen och riksdagsgruppen står bakom beslutet att säga ja till överenskommelsen mellan S-MP-L och C. 

– Jag är medveten om att detta inte kommer att hyllas av alla, men de som har följt detta i fyra månader kommer se att jag har försökt få till en alliansregering, säger Lööf. 

Före valet sa Annie Lööf att hon inte hade några planer på att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Valresultatet gjorde det omöjligt att låta bli, hävdar hon.

– Med den här överenskommelsen kommer vi att få en fungerande regering som kommer på plats. Och det är en lösning där vare sig SD eller V ges inflytande, säger Lööf. 

Dokumentet som är ett utkast för S, C, L och MP att ta ställning till, innehåller 73 olika förslag av vilka flera är tunga alliansreformer. 

Bland annat kommer den nu föväntade S-MP-regeringen ”inte att driva eller arbeta vidare med förslag om vinstförbud eller andra förslag med syftet att införa vinstbegränsningar för privata aktörer i välfärden”. Frågan om vintser i välfärden har varit en stor fråga för Löfven under den gångna mandatperioden. 

Centerpartiet har också lyckats få igenom en utredning om att införa den så kallade kömiljarden, ett sorts belöningssystem för landsting som lyckas korta köerna. Den avgående regeringen avskaffade systemet och menade att köerna kortades på bekostnad av vissa patientgrupper. 

Vad var svårast att svälja med den här överenskommelsen?

– Kompromisser handlar alltid om att ge och ta. Vill man ta ansvar måste man också vara beredd att ge. Det som har varit svårt är S familjevecka som de visserligen nu fått begränsa, att acceptera språkkrav för medborgarskap, och nyetableringsstopp för religiösa grund- och gymnasieskolor. Men sammantaget så är detta en överenskommelse med tydlig liberal reformagenda, säger Annie Lööf till DN.

Vilket är det viktigaste skälet till att C ändå har sagt ja till det här?

– Att Sverige behöver en regering. Jag tror att människor vänta på att vi politiker ska ta ansvar, att vi får en regering på plats vars politik inte ger inflytande till vare sig Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet. Och att vi har fått igenom oerhört många liberala centerpartistiska reformförslag. Det sammantaget gör att partistyrelsen och riksdagsgruppen förordar att vi ska släppa fram Stefan Löfven nästa vecka.

Går det att säga att Alliansen fortfarande finns?

– För mig finns Alliansen i allra högsta grad. Dels har vi samarbeten runt om i landet, dels kommer  vi alla fyra att vara i opposition. Men två av oss kommer att påverka regeringens politik i mer liberal borgerlig riktning. Jag ser framför mig fortsatt goda kontakter de kommande åren.

Hur ska ni kunna agera opposition när ni står bakom större delen av regeringens politik?

– Vi är konstruktiva i opposition. Vi kommer att ta fullt ansvar för den budget som vi kommer att förhandla fram. Vi står bakom den överenskommelse som nu ligger på bordet och de förslag som finns däri. Men utöver det kommer vi att agera självständigt i debatter och i att lägga egna förslag på de områden som överenskommelsen inte omfattar.

Varför tar ni inte steget fullt ut och kräver ministerposter?

– Det viktigaste för oss var att få igenom en liberal reformagenda och att utestänga SD och V från politiskt inflytande. Det har varit vår stora plan under de senaste månaderna. Det får vi genom detta. Dessutom lovade vi väljarna före valet att inte sitta i en DS-ledd regering och det gör vi inte heller. 

Läs mer:

Jimmie Åkesson: Alliansen existerar inte längre 

Ewa Stenberg: Motståndet mot SD väger tyngre än borgerligheten för C