Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Annie Lööf: ”Vi är inte bara här för de fina värderingarna”

”En populist hade sagt att alla ska få vård i tid. En realistisk politiker inser att man inte kan vända en skuta på fyra år”, säger Annie Lööf.
”En populist hade sagt att alla ska få vård i tid. En realistisk politiker inser att man inte kan vända en skuta på fyra år”, säger Annie Lööf. Other: Beatrice Lundborg

Centerledaren Annie Lööf kan den 10 september ha regeringsfrågan i sin hand.

I DN:s partiledarintervju hyllar hon pragmatismen och förmågan att göra upp över blockgränsen.

– Väljarna söker ett parti som står upp tydligt för sina principer men som också är berett att smutsa ner fingrarna för att styra landet, säger hon.

VAL 2018

PODD: Hör hela intervjun med Annie Lööf

Centerpartiet har pekat ut två huvudmotståndare inför valet 2018: Den ena är Socialdemokraterna, den andra Sverigedemokraterna. 

Men om opinionssiffrorna håller i sig väntar en mycket knepig regeringsbildning. Då räknar Annie Lööf med att sitta vid förhandlingsbordet tillsammans med en av antagonisterna – Stefan Löfven.

I DN:s partiledarintervju lovordar hon – politikern som profilerat sig som värderingsstyrd idealist – den politiska kompromissen.

– Under den här mandatperioden har många människor sett våra värderingar komma fram tydligt, vi har stått pall i frågar om människors lika värde och liknande, men vi har också slutit en rad blocköverskridande överenskommelser i landet om energi och om försvar och om migration. Vi är inte bara här för att stå för de fina värderingarna, vi är här för att nå resultat och genomföra saker, säger hon.

Man söker ett parti som tar ansvar, visar ledarskap, som står upp tydligt för sina principer men som också är berett att smutsa ner fingrarna

Inför regeringsbildningen: Tror du att väljarna förväntar sig ett idealistiskt centerparti som inte sviker löften, eller ett pragmatiskt parti som tar ansvar för att styra landet i ett svårt parlamentariskt läge? 

– Man söker ett parti som tar ansvar, visar ledarskap, som står upp tydligt för sina principer men som också är berett att smutsa ner fingrarna för att styra landet. Till syvende och sist så är det viktigt att vi politiker tar ansvar för det valresultat som väljarna ger oss på valdagen. 

Att smutsa ner fingrarna politiskt, vad innebär det för Centerpartiet och dig?

– Det innebär till exempel att vi går in som en allians, och behöver en alliansregering ökat stöd så måste vi sätta oss vid ett bord tillsammans över blockgränserna med sossarna och Miljöpartiet för att hitta ett alternativ som gör att vi får en långsiktig och stabil regering som kan regera Sverige tryggt.

Hör vi rätt här – en tydlig tonvikt på det pragmatiska?

– Nämen, ja, det beror på. De som känner mig vet hur passionerad jag är i grundläggande rättighetsfrågor. Men ska man få något gjort måste man kunna kompromissa. Just kompromiss är ju ett av de finaste hantverken, men också det svåraste som politiker. Vi kan ta migrationsöverenskommelsen 2015 där sex partier i Sverige kom överens, där man egentligen kan säga att alla blev lika nöjda eller lika missnöjda. Men det är kontentan av en kompromiss där man för Sverige framåt. 

Under regeringskrisen efter valet 2014 vägrade allianspartierna att förhandla i sak med den nya regeringen. Men sedan dess har borgerliga partier gjort upp över blockgränsen om frågor som pensioner, försvaret och energin.

Alliansen har tagit mer ansvar under denna mandatperiod än rödgröna oppositionen gjorde när vi satt som allians

Det brukar vara statsminister Stefan Löfven som tar åt sig äran av överenskommelserna. Men nu lyfter Annie Lööf fram samarbetet som en framgång för alliansen.

– Vi har gjort upp mer över blockgränserna. Alliansen har tagit mer ansvar under denna mandatperiod än rödgröna oppositionen gjorde när vi satt som allians. Det vet ju Löfven. 

Migrationspolitiken brukar ju beskrivas som en smärtpunkt för alliansen. Hur stora är skillnaderna?

– Det både skiljer och förenar. Det som förenar är synen på migrationspolitiken på EU-nivå, en väldigt stor samsyn i integrationspolitiken och nästan identisk politik vad gäller arbetskraftsinvandring. Jag hoppas att vi kan hitta en gemensam syn även inom migrationspolitiken.

Men vad är det som skiljer?

– Ta till exempel familjeåterförening. Sedan något år tillbaka har vi en lagstiftning i Sverige som röstats igenom av Miljöpartiet och Socialdemokraterna och Moderaterna som innebär att barn inte får återse sina föräldrar. Den vill Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna ändra på. 

TV: Nyfikna på Centern – då googlar folk på…

Det finns också politikområden där Annie Lööf måste kompromissa med sig själv. 

Centerpartiet går till val på likvärdiga villkor i hela landet. Det kan handla om möjligheten att få jobb, komma i kontakt med polisen eller träffa en läkare i rimlig tid.

Samtidigt driver partiet linjen att beslut ska fattas så nära människor som möjligt. Där ser partiledaren en målkonflikt.

– När människor fattar beslut lokalt, då kan det också bli olika beslut. Då kan det vara svårt att upprätthålla jämlikheten i hela landet.

Vad är den svåra avvägningen?

– När vi har det lokala beslutsfattandet som är viktigt för oss, att makten ska finnas så lokalt som möjligt, så blir det lite olika utfall beroende på vilket styre man har i en kommun eller landsting. Att ha respekten för den lokala och regionala nivån samtidigt som man vill att det ska vara jämbördigt i hela landet – det är faktiskt en klurig puck. 

Hur stor är ojämlikheten i landet i dag?

– Den är stor. Man kan titta på de siffror som finns om vårdköer i landet. Då ser vi att i Jönköpings län där jag kommer ifrån, eller i Halland, får ungefär nio av tio vård inom vårdgarantin, medan i län framför allt i norra Sverige får bara sex av tio vård inom vårdgarantins gräns. Och det är problematiskt. Där vill vi se till att det finns fler vårdcentraler, fler läkare inom primärvården så man får vård snabbare för att ta några exempel.

95 procent ska få vård i tid inom vårdgarantin

Vad är ett acceptabelt minimum för vården i hela landet?

– Vi har ju satt upp två målsättningar inför nästa mandatperiod. Det ena är att 95 procent ska få vård i tid inom vårdgarantin. Det andra målet vi har sagt är att vi bör fördubbla andelen som har en fast läkarkontakt. 

Du säger 95 procent. Var finns de 5 procenten som inte kommer att få vård i tid?

– Jag hade gärna satt 100 procent. 

Men det gör du inte?

– En populist hade sagt att alla ska få vård i tid. En realistisk politiker inser att man inte kan vända en skuta på fyra år. 

Jag har mer kontakt med väljarna i dag än för femton år sedan, men baksidan är hatet och hoten

Många har varnat för enkla budskap och smutsiga angrepp i valrörelsen 2018. 

Annie Lööf gör också prognosen att det blir en ”betydligt mer frän” debatt.

– Jag tror att valrörelsen kommer avgöras väldigt mycket digitalt. Mycket sociala medier. Det positiva är att jag har mer kontakt med väljarna i dag än för femton år sedan, jag svarar och har dialog med dem på Twitter och Instagram. Men baksidan är hatet och hoten. 

Vad gör du för att valrörelsen inte ska bli smutsig?

– Jag är aktiv på sociala medier. Försöker vara en öppen och tillgänglig politiker. Jag svarar på medlemmars frågor. En till två dagar i veckan reser jag runt i landet för att möta folk på skolor och äldreboenden. 

Hur motverkar det smuts?

– Anledningen till att det blir polariserat är att tilliten saknas. Det är viktigt att vi är nära och lyssnande. 

Läser du det som ibland kallas för alternativmedia, som har en högerpopulistisk agenda?

– Jag läser inte dem. Jag har fullt sjå att läsa de andra medierna. 

Är det inte viktigt att få en världsbild ibland som man själv inte delar?

– Jag får det också genom alla länkar och mejl. Genom att jag är en av få som är aktiva i sociala medier så får jag den bild som många försöker sprida, inte minst från trollkonton.

Får du en länk till sajter som till exempel Nyheter Idag eller Samhällsnytt så läser du?

– Ja, det är klart att då läser jag den. Men jag följer dem inte på daglig basis. 

En vardagsfråga som kan vara på väg att bli en samhällsdiskussion: Hur många gånger om dagen tittar du på mobilen?

– Alldeles för många gånger. Den finns med kontinuerligt för telefonsamtal, följa nyheter, att ringa Facetime med mina syskonbarn.

I vilken mån skulle du säga att du har kontroll över ditt mobilanvändande?

– Jag borde nog lära mig att lägga undan den lite oftare. Faktum är att det också för många är en arbetsmiljöutmaning. Det kan man se de senaste 15 åren när smartphones kommit in att man inte kan stänga av jobbet. 

Hur gör du?

– Jag lägger bort telefonen en fredagskväll för att ha fokus på familjen, det är en jätteviktig del att kunna vara närvarande i nuet. Det tar oerhört mycket att följa och vara aktiv med mobiltelefonen. Men det ger också så mycket möjligheter, vi tenderar att ta upp det negativa men det är fantastiskt att kunna ha kontakt med släkt och familj långt ifrån och det känns som att man är med dem i vardagsrummet. 

Jag oroar mig för vad barn och ungdomar får genom sin mobil eller ipad

Det finns en växande debatt där man talar om beroendeproblematik och psykisk ohälsa kring mobilanvändandet. Finns det något som politiken bör göra?

– Vi kan alltid jobba med att förstärka forskning på det området. Man ska se till att nätet ska vara en trygg plats. Något som jag som småbarnsförälder oroar mig för är vad barn och ungdomar får genom sin mobil eller ipad. Jag har föreslagit att skolor ska ha porrfilter på sina läromedel. 

När folk söker på Google om Centern är en av de vanligaste frågorna: Varför är partiet så rikt?

– Vi ägde ett antal tidningar, en tidningskoncern i många decennier, och den såldes för femton år sedan. Vi fick bra betalt och vi förvaltar pengarna väl.

Hur mycket har ni på banken? 

– Ungefär 1,5 miljarder. 

I yrkeslivet pratar man ibland om ”fuck off-pengar”, en buffert som gör valmöjligheterna fler. Vad har den ekonomiska tryggheten betytt för er?

– Det är klart att det innebär trygghet. Till exempel när det var tal om extraval efter förra valet. Det är få partier som efter ett ordinarie val har ekonomiska muskler att åter gå in i en valrörelse ett halvår senare. 

– Samtidigt är jag väldigt noga internt och i intervjuer att markera att man inte kan köpa röster, det handlar om att bygga långsiktigt förtroende att utveckla sin politik. Vi använder avkastningen för utbildning för våra medlemmar, att ha möjlighet att ha anställda centerpartister runtom i landet för att stärka och bygga centern lokalt.  

”Jag försöker vara en öppen och tillgänglig politiker”, säger Annier Lööf. Konstverket är Philips von Schantz oljemålning Nyplöjt.
”Jag försöker vara en öppen och tillgänglig politiker”, säger Annier Lööf. Konstverket är Philips von Schantz oljemålning Nyplöjt. Foto: Beatrice Lundborg

TV: Annie Lööf om…

invandring:

Jag hoppas att vi i Alliansen kan hitta en gemensam syn inom migrationspolitiken

… partiets stora pengahög:

Vi sålde vår tidningskoncern före dippen och fick bra betalt – men man kan inte köpa röster

…vilka som är partiets väljare:

Alla röstar på Centern… men vi har en övervikt av kvinnor
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.