Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Annie Lööf vill lagstifta mot SD:s val

Centerledaren Annie Lööf vill lagstifta mot partier som röstar på ett att annat budgetförslag än sitt eget.
Centerledaren Annie Lööf vill lagstifta mot partier som röstar på ett att annat budgetförslag än sitt eget. Foto: Roger Turesson

Centerpartiets ledare Annie Lööf vill lagstifta mot partier som röstar på ett att annat budgetförslag än sitt eget. Orsaken är Sverigedemokraternas hot om att fälla regeringens budgetförslag genom att rösta på alliansen. ”Det är ingen lekstuga att sitta i riksdagen”, säger Annie Lööf.

Den 3 december ska riksdagen rösta om vilket budgetförslag som ska gälla för nästa år. Sverigedemokraterna har hotat att rösta på alliansens förslag om man bedömer att det är bättre för Sverige. Om SD röstar på alliansen blir det sannolikt regeringskris eftersom statsminister Stefan Löfven slagit fast att han inte tänker regera med någon annans budget.

Om SD stödjer allianspartiernas förslag innebär det också ett brott mot den praxis som funnits i riksdagen och som säger att partierna ska rösta på sina egna förslag.

Därför vill Centerledaren Annie Lööf se över om det går att lagstifta om att stoppa det tillvägagångssätt som SD nu överväger.

– Det finns en praxis som gällt sedan 1990-talet om att man röstar på sitt eget budgetförslag och jag förutsätter att Sverigedemokraterna följer det regelverk som finns. Det är ingen lekstuga att sitta i riksdagen, säger Annie Lööf.

– Är det så att SD bryter praxis och röstar på något av de andra alternativen är jag beredd att titta på om vi kan förändra lagstiftningen så att vi kan ha minoritetsregeringar i Sverige framöver. Skulle Sverigedemokraterna bryta mot det här är det mycket allvarligt och då måste vi titta på det regelverk som finns, säger hon.

Annie Lööf understryker att det här är hennes egen reflektion och att det inte är en fråga som ännu varit uppe till diskussion i alliansen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.