Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 00:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/annika-strandhall-forsvarar-beslutet-att-peta-ann-marie-begler-i-ku/

Politik

Annika Strandhäll försvarar beslutet att peta Ann-Marie Begler i KU

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) frågas ut i Konstitutionsutskottet om petning av Försäkringskassans generaldirektör. Foto: Fredrik Sandberg/TT

På torsdagen frågades socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) ut av Konstitutionsutskottet. Hon fick svara på hur det gick till när regeringen plötsligt petade Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler för ett år sedan. 

I en KU-utfrågning som drog över tiden ifrågasattes bilden av att regeringen och Begler varit överens om att hon inte kunde fortsätta. 

Rätta artikel

I april 2018 petades plötsligt Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler av regeringen. Det blev startskottet för en utdragen konflikt där ansvarig minister Annika Strandhäll (S) sa att regeringen länge uttryckt missnöje med myndighetschefen, medan Begler sa att politiska skäl låg bakom beslutet.  

På torsdagen, ett år efter beslutet, frågas socialförsäkringsministern ut i Konstitutionsutskottet om hur hon agerade när Ann-Marie Begler petades och vad som låg bakom beslutet.

I utskottet upprepar Annika Strandhäll det hon tidigare fört fram – att det länge kommit kritik mot Försäkringskassan från enskilda individer, myndigheter och andra aktörer. Det ledde till ett ”osedvanligt” stort antal möten med myndigheten, och åtta olika regeringsuppdrag för att få Försäkringskassan och Ann-Marie Begler att stärka samverkan och samordning med andra parter.

– Under våren 2018 kunde vi dock konstatera att trots att vi sände dessa tydliga signaler mottogs dessa inte på myndigheten, säger Annika Strandhäll.

I fokus för utfrågningen i KU är frågan om hur kritiken fördes fram och om det var befogat att peta generaldirektören. Det krävs synnerliga skäl för att direkt omplacera en generaldirektör, men enligt Annika Strandhäll byggde beslutet på en samsyn med Ann-Marie Begler om att hon inte kunde fortsätta utan regeringens förtroende.

Socialförsäkringsministern säger att även myndighetens styrelse var informerad om kritiken, men styrelseordföranden har tidigare sagt att det inte varit något stor fråga för styrelsen

När Annika Strandhäll svarar på journalisternas frågor efter utfrågningen säger hon att regeringen gjorde det som var nödvändigt när man flyttade på Ann-Marie Begler. Hon upprepar också att styrelsen visst var informerad om kritiken.

– Styrelseordföranden närvarade vid flera av dialogerna på departementet, säger Annika Strandhäll till DN. 

Sett till allt som hänt sedan beslutet togs – konflikten med Ann-Marie Begler, kritiken som riktats mot dig och konsekvenserna för två myndigheter – hur tycker du själv att du och regeringen skötte den här frågan?

– Jag tycker att vi har skött det på det sätt som var nödvändigt att göra. Det hade naturligtvis varit oerhört mycket enklare att i slutet av april innan ett val sätta sig på händerna och hoppas att någon annan ska hantera situationen. Men med de uppgifter som vi hade på vårt bord, och de tydliga signaler som vi fått från olika aktörer under lång tid, så valde regeringen att agera, säger Annika Strandhäll till DN.

Läs mer: Två myndigheter leds av vikarier ett år efter att Begler sparkades 

Dina kritiker frågar vad regeringen vill dölja i hanteringen av detta, och kräver ”alla kort på bordet”. Är den här frågan färdigutredd nu?

– Jag vet inte vad det är vi skulle dölja, eller vad det är för ytterligare kort som ska upp på något bord. Vi har fattat ett svårt beslut att skilja en generaldirektör från hennes uppdrag. Det är det beslut som vi har fattat, och vi har gjort det välgrundat. 

Hon tycker också att hon ser signaler på att situationen med Försäkringskassan nu förbättrats.

DN avslöjade i förra veckan att Försäkringskassans tillförordnade generaldirektör – Maria Hemström Hemmingsson – enligt ett internt mejl fått ”upprörda samtal från departementet” efter att mötesanteckningar mellan Annika Strandhäll och Ann-Marie Begler lämnats ut till TV4. Regeringskansliet hotade med allvarliga konsekvenser för samarbetet med myndigheten, och Maria Hemström Hemmingsson krävde att hon framöver skulle avgöra om handlingarna skulle lämnas ut. 

Läs mer: Kritik mot regeringskansliet efter DN:s avslöjande 

Avslöjandet ledde till hård kritik mot regeringskansliet och myndighetschefen. Både Moderaterna och Sverigedemokraterna har krävt att KU ska granska även de nya uppgifterna. Det skedde inte under torsdagens utfrågning.

För ett år sedan petades Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler av regeringen. Foto: Magnus Hallgren

Inför utfrågningen i KU hade även Ann-Marie Begler skickat in skriftliga svar på utskottets frågor. Hon tillbakavisar den beskrivning som getts av Annika Strandhäll och hennes tidigare statssekreterare att det var en frivillig överenskommelse mellan henne och regeringen.

”För mig var det en total nyhet att vi var överens om beslutet och att jag skulle ha lämnat min anställning frivilligt”, står det i Beglers svar.

Läs mer: ”Regeringen var rädd att förlora valet”