Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-15 22:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/annika-strandhalls-s-ode-avgors-i-dag/

Politik

Strandhäll (S) får fortsatt förtroende som statsråd

01:47. Annika Strandhäll (S) får fortsätta som statstråd. Socialförsäkringsministern klarade misstroendeförklaringen i riksdagen med knapp marginal.

Annika Strandhäll kan sitta kvar som statsråd. Misstroendet mot henne fick bara stöd av 172 ledamöter i riksdagens omröstning. 

Frågan om misstroende hade väckts av Moderaterna, som ansåg att regeringen förra året sparkade försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler på felaktiga grunder. Även KD, L och SD ställde sig bakom misstroendet men det räckte inte för att komma upp i den majoritet på 175 av 349 röster som krävs för att avsätta en minister eftersom Centern inte anslöt sig.

Annika Strandhäll och Stefan Löfven på väg till omröstningen som avgör Strandhälls framtid som statsråd. Foto: Eva Tedesjö

Röstsiffrorna skrevs 172 ja, 113 nej och 59 avstår. Centern och Vänsterpartiet meddelade i sina röstförklaringar före voteringen att de skulle avstå.

Centern är kritisk till hur regeringen har hanterat Ann-Marie Begler men anser inte att det finns skäl nog att avsätta Annika Strandhäll.

– En misstroendeförklaring är det absolut skarpaste verktyget vi har i riksdagen och därför måste man använda det med stor försiktighet, säger Centerns gruppledare Anders W Jonsson till TT.

Annika Strandhäll och Stefan Löfven. Foto: Eva Tedesjö

M-ledaren Ulf Kristersson motiverade i ett inlägg på Facebook på tisdagen varför hans parti inte längre har förtroende för socialförsäkringsminisern:

”Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll har missbrukat sin ställning som statsråd och hennes agerande är ett hot mot statsförvaltningens integritet och oväld. Hon har passerat gränsen för vad Moderaterna kan tolerera.” skriver Ulf Kristersson.

Samtidigt pågår en granskning som ännu inte är slutförd i riksdagens konstitutionsutskott av hur regeringen agerade när Ann-Marie Begler avsattes som generaldirektör.

Det var i april i fjol som Ann-Marie Begler petade som generaldirektör av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Regeringens motivering var samarbetsproblem och att människor hade fallit mellan stolarna på grund dålig samordning mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

Ann-Marie Begler själv hävdade i en DN-intervju att hon sparkades av politiska skäl. Regeringen var enligt henne orolig för väljarna skulle reagera negativt på den strama linjen gällande sjukskrivningar som hon fått i uppdrag att genomdriva.

Annika Strandhäll kan sitta kvar som statsråd. Misstroendet mot henne fick bara stöd av 172 ledamöter i riksdagens omröstning. Foto: Eva Tedejö

Statsminister Stefan Löfven gick på måndagen återigen ut och försvarade Annika Strandhäll. Han ifrågasatte oppositionens motiv. 

– Man kan fråga sig om Moderaterna hade agerat på det här sättet om det inte redan fanns en uppiskad stämning mot Annika Strandhäll. Hon är en av de politiker som möter mest hat på sociala medier. Det är den hatsvansen som kommer att dansa och dricka champagne om en så här oseriös kampanj skulle lyckas, sade Stefan Löfven. 

Resonemanget underkänns av Ulf Kristersson (M) i ett inlägg på Facebook på tisdagen:

”Det är ett ovärdigt spel ägnat att ta bort fokus från den viktiga principiella frågan om statsförvaltningens integritet och oväld.”