Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Anti-abortparti i riksdagsvalet

Deras huvudfråga är att införa ett abortförbud. Nu har Kristna Värdepartiet samlat tillräckligt med namn för att kunna registrera sig hos valmyndigheten och går därmed att rösta på i riksdagsvalet.

– Det gick både snabbare och lättare än vi trodde, säger partiordförande Per Kronlid.

Kristna Värdepartiet bildades i början av januari i år. En av anledningarna är att de tycker Kristdemokraterna (KD) har släppt anti-abortfrågan för att få sitta med i en alliansregering.

– Det är en besvikelse, säger Per Kronlid.

Det nybildade partiet lyfter även fram den heterosexuella familjen som en viktig fråga att driva vid sidan om abortmotståndet.

På en dryg månad har man arbetat med att värva röster för att kunna ställa upp i riksdagsvalet i september. Nu har man fått ihop 1.800 namn, vilket är 300 mer än de 1.500 som krävs för att kunna registrera sig hos valmyndigheten.

I maj planerar man att ha sin första partikongress. Då ska medlemmarna bjudas in för att diskutera partiprogrammet.

Varför behövs ni som politiskt parti?

– För att hålla abortfrågan levande och få ner antalet aborter. Sverige har extremt höga aborttal i förhållande till befolkningen jämfört med andra länder i Europa. Vi har inte rätt att avsluta livet för de ofödda människorna. Därför behövs vi, säger Per Kronlid.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.