Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Är valet av Juholt en nödlösning?

DN:s politiske kommentator Maria Crofts tror att Håkan Juholt kan attrahera vissa väljargrupper, men stöta bort andra.

Är det helt klart nu att Håkan Juholt blir Socialdemokraternas nye partiledare?

– Ja, det tror jag att man kan säga. Partiledaren väljs visserligen på kongressen den 25 mars men valberedningen bör ha förankrat nomineringen så väl i distrikten att han kommer att väljas enhälligt. Allt annat skulle vara en sensation.

Vilken prägel kommer Håkan Juholt att sätta på S?

– Det kommer att bli stora förändringar. På presskonferensen sade han att väljarna varit missnöjda med både partiets företrädare och politiken. Därför kommer vi att få se både nya personer i ledningen och en ny inriktning på politiken. Juholt undvek att svara på sakpolitiska frågor på presskonferensen med hänvisning till att han inte är vald än.

Är valet av Juholt en nödlösning?

– Ja, det kanske man kan säga. Det dröjde länge innan hans namn dök upp på allvar. Det mesta pekar på att fördelen med honom är att inte allt för många distrikt är emot honom.

Hur tror du han tas emot av väljarna?

– Det är svårt att säga. Juholt är frispråkig och har en folklig framtoning som säkert går hem hos vissa väljargrupper men han kan också stöta bort andra.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.