Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 04:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/arbetsformedlingen-hotet-om-misstroende-mot-ministern-kvarstar/

Politik

Arbetsförmedlingen: Hotet om misstroende mot ministern kvarstår

Bild 1 av 2 Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).
Foto: Kevin Chang
Bild 2 av 2 Jonas Sjöstedt (V).
Foto: Magnus Hallgren

Trots planerna på att stoppa nedläggningen av Arbetsförmedlingens kontor kvarstår misstroendehotet mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

– Vi går mot en misstroendeomröstning, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

I förra veckan hotade Vänsterpartiet att rikta misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark om hon inte stoppar planerna på att privatisera stora delar av Arbetsförmedlingen. Hotet sammanfaller med en växande oro kring Arbetsförmedlingen som nyligen beslutat att lägga ned 132 kontor runt om i landet. 

I tisdags kunde DN berätta att regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna vill stoppa den pågående nedläggningen av kontor. Arbetsförmedlingen ska få nya instruktioner för att garantera närvaro i hela landet.

Men V-ledaren Jonas Sjöstedt är inte nöjd med beskedet.

– Det är bra att de inser problemet. Att kommuner drabbas, att långtidsarbetslösa och människor med funktionshinder drabbas. Men än så länge är det bara lösa förslag. Vi vill se konkret hur man ska klara närvaron i hela landet, säger han.

Vänsterpartiet har satt upp fem krav för att partiet inte ska rikta misstroende mot arbetsmarknadsministern. Det handlar bland annat om att stoppa planerna på att låta privata utförare sköta stora delar av Arbetsförmedlingens uppdrag samt att säkra närvaron i hela landet. 

– Regeringen har inte gett oss något rimligt svar på de här kraven. Så vi går mot en misstroendeomröstning som det ser ut nu, säger Jonas Sjöstedt.

Såväl Moderaterna som Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har öppnat för att stödja ett misstroende mot Eva Nordmark. Det skulle ge tillräckligt stort stöd i riksdagen för att hon skulle tvingas lämna sitt jobb bara några månader efter att hon tillträdde.

Enligt Jonas Sjöstedt har hans parti haft kontakt med M och KD men inte SD. Han bedömer att det finns ett stöd för att rikta misstroende mot Eva Nordmark.

– Det är min bedömning.

Att rikta misstroende mot en minister är ett av de skarpaste vapnen riksdagen har. Vänsterpartiet har fått en del kritik för att man hotar med misstroende mot en minister som nyligen tillträtt och heller inte är den som drivit fram planerna på att reformera Arbetsförmedlingen. Det är i första hand Centern som fått med det som en punkt i Januariavtalet.

Tillsammans med M, KD och SD skulle Vänsterpartiet kunna stoppa reformeringen av Arbetsförmedlingen när ett sådant förslag läggs fram för riksdagen. Men Jonas Sjöstedt menar att V utan framgång redan försökt stoppa reformen i bland annat arbetsmarknadsutskottet.

– Vi har provat alla vanliga vägar och som det ser ut saknar regeringen stöd för sin kaospolitik. Trots det kör de vidare och det ger oss inget annat val än det här. Ministern är ansvarig för myndigheten, säger han.

På torsdagen ska Eva Nordmark träffa riksdagens arbetsmarknadsutskott och redogöra för regeringens planer för Arbetsförmedlingen. Enligt DN:s uppgifter kommer hon i redogörelsen att beröra samtliga krav som Vänsterpartiet har satt upp.