Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 09:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/arbetsgrupp-i-ssu-skane-ska-ga-till-botten-med-uppgifter-om-extrem-falang/

Politik

Arbetsgrupp i SSU Skåne ska ”gå till botten” med uppgifter om extrem falang

Till följd av den senaste veckans rapportering om SSU Skåne tillsätter nu distriktet en arbetsgrupp för att utreda vad som faktiskt skett. 

Anklagelserna rör antisemitiska, homofobiska och kvinnokränkande uttalanden, samt påståenden om att en ”extrem falang” med islamistiska inslag tagit över distriktet.

– Jag kommer personligen att agera med kraft, säger Mansour Ahmed, ordförande i SSU Skåne.

Edgar Mannheimer
Rätta artikel

Den senaste veckan har flera medier rapporterat om det som pågår i SSU Skåne. Än är det inte klart exakt vad som vad som har hänt, men flera personer har uteslutits.

Minst en förtroendevald inom ungdomsförbundet har uttalat sig antisemitiskt. I ett annat distrikt har en förtroendevald hyllat diktatorn Saddam Hussein och sagt att Israel ska ”brinna i helvetet”.

Nu tillsätter SSU Skåne en arbetsgrupp ”för att vara förbundet behjälpliga med att gå till botten med de uppgifter som förekommit samt upprätta en handlingsplan framåt”‚ enligt ett pressmeddelande.

Läs mer: SSU-distriktet: Vi är inte mer än människor

Detta efter att SSU:s förbundsstyrelse beslutat om att ge SSU Skåne tre veckor på sig att ta fram en handlingsplan för att få bukt med problemen – annars dras finansieringen in

”SSU Skåne tar kraftigt avstånd från alla handlingar eller uttryck som inte grundar sig i socialdemokratiska värderingar och kommer i nära samarbete med SSU-förbundet vidta de åtgärder som krävs för att säkerställa att detta inte bara är ord på papper utan också praktiska handlingar i organisationen”, står det vidare i pressmeddelandet.

SSU Skånes ordförande, Mansour Ahmed, säger att han personligen kommer agera ”med kraft” för att medlemmar ska känna sig inkluderade i organisationen. 

– Det är helt oacceptabelt att personer som uttrycker och bär värderingar som står i strid med våra grundläggande värderingar ges utrymme i organisationen. Sådana personer måste omedelbart lämna vår organisation, säger han i ett skriftligt uttalande.