Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Arbetslöshet, utbildning och EU i partiledarnas fokus

Partiledarna höll sig i stort till sina hjärtefrågor. Exempelvis talade Fredrik Reinfeldt tom ekonomiskt förnuft, Jan Björklund om utbildning, och Jimmie Åkesson om invandring och brottslighet. Samtliga partiledare hade mycket att säga om arbetslösheten.

Statsminister Fredrik Reinfeldt sade att det inte finns någon opposition att tala om i Sverige när han inledde partiledardebatten i riksdagen. Reinfeldt hävdade vidare att Sverige, nästan ensamt, står starkt i en omvärld som skakas av skuldkriser och dystra framtidsutsikter.

– Anslut inte Sverige till skuldkrisens Europa, sade Reinfeldt.

Han varnade för att lova allt till alla och hävdade att regeringens inslagna väg är den rätta.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin riktade i sin replik in sig på den höga ungdomsarbetslösheten som i dag ligger på 23 procent.

– Mot regeringens passivitet, som riskerar att blir dyr, ställer Miljöpartiet en aktiv jobbpolitik, med klimatinvesteringar, småföretagande och ansvar för jobb i skola, vård och omsorg, sade Fridolin.

De nya jobben kommer med klimatsmarta investeringar och gröna energilösningar, enligt Fridolin. Han efterlyste också förenklingar för att driva småföretag.

– Regeringens småföretagarpolitik liknar mest SM i luftgitarr. Många står på scenen och vevar, men det händer inte så mycket i längden, sade han.

Reinfeldt svarade med att regeringen sänkt trösklar för unga genom den halverade arbetsgivaravgiften, nystartsjobb, rut och rot samt en halverad moms för restauranger och catering.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vände sig emot att Reinfeldt tecknar en sådan ljus bild av Sverige och mot ”förälskelse i den egna förträffligheten”.

– Många människor är oroliga. Trots jobbskatteavdrag och sänkt krogmoms ökar arbetslösheten. Förstår statsministern den oron? undrade han.

Åkesson tog också upp den senaste tidens dödsskjutningar i Malmö, som han jämförde med gangsterfilmer från USA, där brottsligheten tagit över.

– Det är ingen ny situation. Det har varit känt länge att Malmö är otryggt och präglas av brottslighet. Antalet personrån har till exempel fördubblats på tio år, sade han.

– Men Malmö är inte unikt. Det finns samma symptom och strukturer på andra håll i landet. Och det är ett tecken på att något gått allvarligt fel i samhället. Vi hör många olika förklaringar men alla kan kokas ned till en sak: Sverige slits isär kulturellt och etniskt, sade Åkesson.

Han efterlyste nolltolerans mot brottsligheten, fler synliga poliser, straffskärpningar för grova brott och utvisning av kriminella utlänningar samt återinförda gränskontroller.

– Men det viktigaste av allt är att vi måste göra upp med splittringspolitiken och skapa ett sammanhållet Sverige. Det är den enda långsiktiga lösningen, sade Jimmie Åkesson.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund gick emot SD-ledaren Jimmie Åkessons tal om sammanhållning och respekt och menade att det betyder något annat än vad Åkesson egentligen vill säga.

– Det är splittring och vi- och domtänkande Jimmie Åkesson vill ha, sade Hägglund och undrade om Åkesson helt bortser från att 600.000 människor i Sverige, med utländsk bakgrund, varje dag gör insatser som håller Sverige igång.

Åkesson svarade att det inte verkade vara det som är den dominerande bilden i dagens Malmö.

Vänsterpartiets nye ledare Jonas Sjöstedt koncentrerade sig på europakten och vad den, enligt V, står för. Och att Moderatledaren egentligen borde tacka Vänsterpartiet och andra på nej-sidan i folkomröstningen om euron 2003.

– Om Fredrik Reinfeldt och Moderaterna hade fått som de velat hade vi varit med och hade haft högre arbetslöshet och högre räntor, sade Sjöstedt och undrade varför Reinfeldt inte vill respektera nejet i folkomröstningen eftersom det borde innebära ett nej till att Sverige ska ansluta sig till euroländernas pakt för budgetdisciplin.

– Ni vill ha in oss i finanspakten där EU:s domstol och EU-kommissionen styr politiken, sade Sjöstedt och hävdade att pakten dessutom förordar en ekonomisk politik, med fokus på nedskärningar, som är direkt skadlig och låter bankerna gå fria.

Reinfeldt försvarade sig med att han försöker visa respekt för både folkomröstningen om EU-medlemskapet 1994, som gav ett ja, och folkomröstningen om euron som slutade med ett nej.

– Min uppgift är att se till att Sverige har inflytande samtidigt med respekt för folkomröstningarna, sade Reinfeldt som tyckte att bytet av ledare för Vänsterpartiet i åtminstone en aspekt inte innebär någon skillnad: att plädera för en oansvarig ekonomisk politik.

FP-ledaren Jan Björklund tyckte liksom Reinfeldt att det inte längre finns något alternativ till den borgerliga regeringen. Det enda som ibland sker ”är något tjuvnyp i någon mindre fråga”, sade han.

Björklunds budskap var att genom kunskap ska vi bli framgångsrika.

– De största reformerna genomförs nu under läsåret 2011/2012. Men det tar tid innan resultatet kan avläsas, sade Björklund som förutser att resultatet kommer att fortsätta att sjunka innan det vänder.

Men det behövs mer, sade han och tog upp de höga svenska ingångslönerna.

– Det är bättre att få ett jobb med en lägre lön än att gå arbetslös med socialbidrag, sade han.

Det fick Håkan Juholt att reagera:

– Också våra ungdomar ska ha löner som man kan leva på, sade Juholt.

SD-ledaren Jimmie Åkesson kritiserade Björklund för att inte våga leva upp till löftet att förbjuda heltäckande slöja i skolan.

– Det är fegt att inte ta till en skarp lagstiftning, sade han.

– Människor får klä sig hur de vill i ett fritt samhälle, svarade Björklund, som är nöjd med Skolverkets besked att en lärare kan förbjuda det i en undervisningssituation.

Centerledaren Annie Lööf angrep Håkan Juholt för hans motstånd mot den halvering av momsen på restauranger och catering som genomfördes vid årsskiftet, samt att S vill ta bort den halvering av arbetsgivaravgiften för alla under 26 år som gäller sedan några år.

– Vi har inte råd med arbetslöshet, sade Håkan Juholt. Ändå betackar han sig för den sänkta restaurangmomsen och halveringen av arbetsgivaravgifterna för unga som inte bara är bra för det privata näringslivet utan även för kommunsektorn, sade Lööf och undrade hur S kunde gå till val på att sänka krogmomsen för att nu helt förkasta sänkningen.

Juholt svarade att man måste se till det ekonomiska läget och att sänkningen nu är en dyr reform vid fel tillfälle.

– Vi vill investera i stället för att få fem kronor billigare hamburgare, sade Juholt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.