Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Arbetstider hjärtefråga för de nya språkrören

Åsa Romson och Gustav Fridolin valdes till nya språkrör på Miljöpartiets kongress i Karlstad på lördagen.
Åsa Romson och Gustav Fridolin valdes till nya språkrör på Miljöpartiets kongress i Karlstad på lördagen. Foto: Erik Mårtensson
De vill båda fortsätta att bredda partiet och modernisera den gröna politiken. Gustav Fridolin och Åsa Romson, som i går valdes med stor majoritet till nya språkrör i Miljöpartiet, startar redan nästa vecka ett rådslag om arbets­tider.

– Vi håller på att modernisera vår politik. Jag och Åsa kommer i veckan att bjuda in företrädare för fackförbund och andra intresse­organisationer för att diskutera makten över tiden. Debatten handlar ibland snävt om hur många timmar man ska jobba i veckan, men för mig handlar problemen snarare om arbetssituationen för unga timanställda och om branscher där många sliter ut sig långt före pensionsåldern, säger Gustav Fridolin.

Han framhåller också bostadsbyggande och upprustning av miljonprogramsområdena som en viktig framtidsfråga. DN var med när han i torsdags kväll höll ett möte i miljonprogramsområdet Kronoparken i Karlstad. Där underströk han att upprustningen inte kan betalas av de boende utan måste ske med offentliga subventioner. Han drog en parallell till när miljonprogrammet genomfördes på 60- och 70-talen.

Gustav Fridolin fick 95 procent av kongressombudens röster. Åsa Romson fick 68 procent, medan huvudkonkurrenten Mikaela Valtersson fick 20 procent. Såväl de valda språkrören som den besegrade Mikaela Valtersson fick stående ovationer av kongressen. Åsa Romson sade sig vara väldigt stolt över den öppna valprocessen.

– Vi behöver inte misstänka att det fanns andra personer som inte blev tillfrågade.

Gustav och jag vet att vi har bäst förutsättningar, sade hon.

Tidigare i Miljöpartiets historia har det hänt att språkrören haft svårt att samarbeta, det kvinnliga språkröret har ibland skymts av det manliga.

– Ett delat ledarskap är inte utan baksidor, det kommer att finnas perioder när det är svårt att komma överens. Men det här har färre baksidor, färre möjligheter att trampa snett, än om vi hade ett enskilt ledarskap, säger Åsa Romson.

Mikaela Valtersson ska nu, när hennes kampanj för att bli språkrör misslyckats, fundera på om hon ska fortsätta som partiets ekonomiskpolitiska talesperson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.