Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Årets första partiledardebatt i riksdagen

Foto: TT

Först ut i årets första partiledardebatt är statsminister Stefan Löfven. Följ livesändning och direktrapport från riksdagen med start klockan 8.45.

– Många kommer att minnas 2016 som orons år, säger statsminister Stefan Löfven när han inleder årets första partiledardebatt.

Han vände sig till alla som känner oro.

– Jag talar till dig som bor i ett område plågat av brottslighet och som kanske inte vågar gå ut på torget. Den är den oron vi ska möta, säger Löfven.

Han talar om att ”samhällsbygget” ska ägnas åt att lyfta människor ur uppgivenhet och hedra dem som byggt landet. Oron möts inte med ökade klyftor och lägre löner.

Nu är det slut på nedskärningar av totalförsvaret och den organiserade brottsligheten ska bekämpas, framhåller Löfven.

– Nu skärper vi straffen för vapenbrott. Den som går ut med ett vapen ska veta att det kan dröja flera år innan man får träffa sin familj utanför fängelsemurarna igen.

Stefan Löfven sade också att ministraffet för handgranater ska fyrdubblas.

– I vårt samhällsbygge ska organiserade brottslingar bort från våra gator och in i fängelse.

Även Moderatledaren Anna Kinberg Batra startar sitt anförande i otrygghet, terrorism och en osäker omvärld. Men hon landar i de 130 utanförskapsområden, där arbetslösheten är hög och många lever på bidrag.

– Vi måste sluta dalta med dem som tar sig rätten att leva på andra fastän de skulle kunna jobba, säger Anna Kinberg Batra och anklagar Socialdemokraterna för att ta från dem som jobbar och ge till dem som inte gör det.

– Det måste alltid löna sig att jobba. Det är bara så vi kan bryta utanförskapet. Hela Sverige ska jobba.

Texten uppdateras.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.