Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 06:04 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/arkelsten-hoppar-av-extraknack/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Arkelsten hoppar av extraknäck

Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten lämnade i går sin styrelsepost i börsbolaget Sweco – en timme efter att DN börjat ställa frågor om uppdraget.

Klockan 13.05 var beskedet att hon skulle sitta kvar.

Klockan 14.06 hade hon avgått.

I våras lät sig Sofia Arkelsten bli invald i styrelsen för det börsnoterade teknikkonsultbolaget Sweco, trots att hon var riksdagsledamot och dessutom miljöpolitisk talesperson för Moderaterna.

Sweco, ett företag med 5.200 anställda som omsatte 5,9 miljarder kronor 2009, arbetar bland annat med miljöteknik.

Arvodet för styrelseuppdraget är enligt Swecos årsredovisning 175.000 kronor per år.

När Sofia Arkelsten tillträdde som partisekreterare för Moderaterna efter Per Schlingmann den 11 oktober lämnade hon alla uppdrag i Stockholmspolitiken. Men hon ansåg att Swecouppdraget gick ihop med hennes roll som partisekreterare i regeringens största parti.

Något som får Torbjörn Lindhe, kanslichef för Institutet mot mutor, att reagera med förvåning.

Att en politiker i Sofia Arkelstens ställning har uppdrag i ett börsnoterat bolag är ytterst ovanligt.

– Jag känner inte till något fall, säger han.

Efter Expressens avslöjande på onsdagen om att Sofia Arkelsten rest till Frankrike på oljebolaget Shells bekostnad ville DN ställa frågor om styrelseuppdraget i Sweco.

Men Sofia Arkelsten ville inte låta sig intervjuas.

Samtalet klockan 13.05 togs emot av Carl Johan Swanson, presschef på Moderaterna. Han bekräftade då att hon skulle sitta kvar i bolagets styrelse.

En timme och en minut senare, klockan 14.06, ringer Swanson till DN.

– Jag förstår att du kanske tänker skriva en artikel om Sofias uppdrag i Sweco. Då vill jag meddela att hon har beslutat sig för att lämna styrelsen.

Men för en stund sedan sade du ju att hon skulle sitta kvar?

– Ja, går uppdraget att kombinera så går det. Men det har hon nu kommit fram till att det inte gör.

Har ni beslutat detta i dag?

– Det vill jag inte kommentera. Hon har funderat på det ett tag.

Senare på onsdagskvällen kommenterar Sofia Arkelsten varför hon nu beslutat att lämna styrelseposten i Sweco:

– Jag lämnar mitt styrelseuppdrag för att jag inser att det inte är förenligt med rollen som partisekreterare.

Vad är det som inte är förenligt?

– Jag ser att det här uppdraget kommer att ta mycket tid och jag har därför inte möjlighet att lägga den tid och energi som jag skulle vilja på Sweco. Jag lämnar därför styrelsen, säger Sofia Arkelsten.

Riksdagsledamoten Gustav Fridolin, som tippas bli nytt språkrör i Miljöpartiet nästa år, tycker att Sofia Arkelsten tidigare borde insett att hon skulle lämna styrelseuppdraget.

– En partisekreterare i det största regeringspartiet har ju direkt insyn i handläggningen av och beredningen av de regeringsärenden man önskar insyn i. Att då ha andra intressen som gör att man kan fråga sig vems ärenden man springer försvagar verkligen politikens ställning.

Dagens Nyheter har utan framgång sökt Sweco för en kommentar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.