Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Arvsrätt splittrar Centerpartiet

Mer än en tredjedel av Centerpartiets partistyrelse vill slopa laglotten i arvsrätten. Det framgår av reservationerna till förslaget till nytt idéprogram som publicerades på måndagseftermiddagen.

Sex av 16 ledamöter som var närvarande vid partistyrelsemötet i slutet av förra veckan vill ta bort den lagstadgade laglotten och låta individen själv bestämma över vad som ska hända med hela egendomen efter döden.

Laglotten i arvsrätten är därmed den fråga som mest splittrar partistyrelsen.

När det gäller frågan om regionala skattebaser ska införas har fyra partistyrelseledamöter reserverat sig.

De sex partistyrelseledamöter som reserverat sig mot att behålla laglotten är ungdomsförbundets Cuf:s ordförande Hanna Wagenius, Centerstudenters ordförande Anna Sandström, riksdagsledamöterna Johan Linander, Fredrick Federley och Abir Al-Sahlani samt företagsledaren Torbjörn Egerhag.

De fyra ledamöter som vill införa regionala skattebaser är Hanna Wagenius, Anna Sandström, Fredrick Federly och riksdagsledamoten Per Åsling.

Missnöjet mot förslaget finns mest hos de två yngsta partistyrelseledamöterna. Centerstudenters ordförande Anna Sandström, 25 år, är flitigast reservant med nio avvikande åsikter till partistyrelsens förlag. Näst flitigast är Cuf-ordförande Hanna Wagenius, 24, med sju reservationer. Wagenius tänker också argumentera på den extra centerstämman för att avskaffa skolplikten och ersätta den med en läroplikt av finländsk modell där föräldrarna i stället för staten får lagstadgat ansvar för att barnen får en grundutbildning.

Hanna Wagenius och Anna Sandström vill också genomföra kraftiga inkomstskattesänkningar för högre inkomster. ”Därför måste skatteskalan göras platt”, skriver de i en reservation. Det är en formulering som partiledaren Annie Lööf ställde sig bakom innan hon blev partiledare, men som hon nu tar avstånd ifrån.

Platt skatt innebär att alla betalar procentuellt lika mycket i skatt på sin inkomst, oavsett hur mycket man tjänar. Det är en skarpare formulering än idéprogramsgruppens formulering om ett ”plattare skattesystem”.

I partistyrelsens förslag står det att C vill ha ett ”mindre brant” skattesystem. Enligt partiledaren Annie Lööf är innebörden densamma som ett ”plattare skattesystem”, men formuleringen har bytts ut för att undvika sammanblandning med ”platt skatt”. I praktiken handlar det om att C i likhet med Folkpartiet vill avskaffa värnskatten, de fem extra procenten i skatt på de högsta inkomstskiften.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.