Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Åsa Romson kämpade mot tårarna: Gränsen är nådd

Gränsen är nådd för vad Miljöpartiet kan gå med på när det gäller skärpningar av flyktingpolitiken. Det säger språkröret Åsa Romson till DN. Hon fick kämpa mot tårarna under tisdagens historiska presskonferens om regeringens helomvändning i asyl- och anhöriginvandringen.

– Det är fruktansvärda beslut som regeringen nu känner sig tvingad att fatta. De är fruktansvärda, framför allt för enskilda flyktingar som ställt sitt hopp till Sverige som ett tryggt ställe att bygga upp sin framtid, säger hon.

Partiets ungdomsförbunds språkrör Lorentz Tovatt skriver i en debattartikel att Grön ungdom anser att MP borde ha lämnat regeringen i stället för att gå med på bland annat tillfälliga uppehållstillstånd, även för barn och barnfamiljer.

Men Åsa Romson håller inte med.

– Det skulle fattas ännu mer fruktansvärda beslut i Sverige om vi inte hade en regering av den här konstellationen. Jag är glad att Socialdemokraterna och Miljöpartiet sitter i regeringen i den flyktingkris som vi har nu, säger vice statsministern.

Hon berättade på en presskonferens i regeringskansliet Rosenbad, ståendes sida vid sida med statsminister Stefan Löfven (S), att beslutet föregåtts av en hård intern debatt i Miljöpartiet. Men samtal med ledande miljöpartistiska kommun- och landstingspolitiker, som hanterar växande problem med flyktingströmmen, har gjort partiledningen övertygad om att helomvändningen i migrationspolitiken är nödvändig.

– De senaste veckorna har jag blivit helt övertygad om att det bästa sättet att hjälpa mina miljöpartistiska kommunalråd ...

Mitt i den meningen under presskonferensen svek Romsons röst och hon såg ut att vara på väg att brista ut i gråt.

Då tog Stefan Löfven över ordet. Åsa Romson samlade sig, tog ett glas vatten och lyckades hålla tårarna tillbaka.

Men efter presskonferensen gjorde hon klart att gränsen nu är nådd för vad Miljöpartiet kan gå med på. Till DN säger Åsa Romson att det är uteslutet att gå med på till exempel Moderaternas förslag att i praktiken stänga gränsen för flyktingar.

– För Miljöpartiets del så ser jag inget som helst utrymme i dag att ytterligare ta steg när det gäller en restriktiv asylpolitik.

Då lämnar ni regeringen i så fall?

– Det sa jag inte.

Men hur ska man annars tolka det?

– Jag sa att jag inte såg några möjligheter för mitt parti att göra några ytterligare försämringar. Nu har vi gått ner på en miniminivå i internationell rätt och EU-rätt. Går du bortom det står du inte ens upp för den internationella asylrätten. Det är naturligtvis en bortre gräns som inte är möjlig att gå över.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.