Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Åsa Romson lämnar riksdagen redan i sommar

Åsa Romson (MP) lämnar riksdagen i sommar.
Åsa Romson (MP) lämnar riksdagen i sommar. Foto: Emil Wesolowski

Förra språkröret och vice statsministern Åsa Romson lämnar riksdagen redan i sommar.

- Jag känner att jag vill göra andra saker. Det är dags för mig, säger hon.

Åsa Romson tvingades lämna posten som språkrör förra våren under dramatiska former. Efter krisen kring bostadsminister Mehmet Kaplans avgång kritiserades hon och språkrörskollegan Gustav Fridolin hårt för sitt ledarskap. Det slutade med att Isabella Lövin ersatte Åsa Romson som då även lämnade regeringen och avgick från posterna som klimatminister och vice statsminister.

Sedan dess har Åsa Romson varit ordförande i riksdagens EU-nämnd. Tidigare har hon gett beskedet att hon inte skulle kandidera till riksdagen i nästa val. Nu berättar hon för DN att hon bestämt sig för att lämna riksdagen redan i sommar. EU-nämndens sammanträde den 14 juli blir hennes sista arbetsdag.

– Jag kommer inte att vara kvar i riksdagens arbete under mandatperiodens sista år. Jag ger beskedet nu eftersom det är nomineringstider inför nästa val, säger Åsa Romson.

Att gå vidare från politiken ser hon som naturligt och i enlighet med Miljöpartiets idé att demokratin tjänar på att människor växlar mellan politik och andra gärningar.

– Det har känts bra att fortsätta det här året politiskt men nu känner jag att jag vill göra andra saker. Det är dags för mig.

Vad hon ska göra härnäst vet hon ännu inte men hon vill fortsätta jobba med hållbarhet och miljöfrågor.

– Det vore roligt och spännande om det gick att fortsätta inom forskningen på något sätt, säger Åsa Romson som har en doktorsgrad i miljörätt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.