Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-02 04:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/asa-romson-slar-tillbaka-mot-sds-krav/

SVENSK POLITIK

Åsa Romson slår tillbaka mot SD:s krav

Videon är 41 sek lång. "Det är ingen nyhet att Sverigedemokraterna inte gillar Miljöpartiets politik", säger Miljöpartiets språkrör till DN.

Vice statsminister Åsa Romson (MP) viftar bort Sverigedemokraterna krav att S-ledaren Stefan Löfven ska peta Miljöpartiet ur regeringen. Men det hoppas SD ändå blir resultatet av partiets hot att fälla den första rödgröna budgeten i riksdagsomröstningen på onsdag.

– Det är ingen nyhet att Sverigedemokraterna inte gillar Miljöpartiets politik därför att vi står upp för mänskliga rättigheter, vi står upp för ett mångkulturellt Sverige som blickar framåt och bygger på all den kunskap och förmåga som vi har i landet. Att de inte gillar vår politik är inget nytt för mig som politiker, säger Åsa Romson till DN.

Miljöpartiet blev den 3 oktober i år för första gången del av en regering sedan partiet bildades 1981. På dagen två månader senare, nu på onsdag den 3 december, kan partiets tid i regeringsställning vara över.

Det hoppas i alla fall Sverigedemokraterna som sedan en DN-intervju i tisdags gjort budgetfrågan till en fråga om förtroendet för regeringspartiet Miljöpartiet, som SD under valrörelsen pekade ut som huvudmotståndare i kampen om att bli tredje största parti. Den kampen vann SD klart.

Men trots att Miljöpartiet gjorde ett dåligt val och bara fick 6,9 procent, en minskning med en halv procentenhet, fick partiet sex ministerposter av totalt 24 när statsminister Stefan Löfven (S) bildade sin första regering. Det innebär att en fjärdedel av ministrarna i den första S+MP-regeringen är miljöpartister.

Sverigedemokraterna tycker nu att MP fått för stort inflytande över politiken och anser att det vore bättre om statsminister Stefan Löfven bildar en renodlad S-regering. Men Åsa Romson, som DN träffade i onsdags, undviker att svara på frågan om hon är rädd för att en regeringsombildning utan MP kan bli resultatet av budgetbråket i riksdagen.

– Om Sverigedemokraterna vill bilda regering så får de väl hitta en politisk majoritet för det. Jag har svårt att se den majoriteten med tanke på att det varit ganska tydligt från alla partier att de inte samarbetar med Sverigedemokraterna, säger hon.

Även statsminister Stefan Löfven undvek i en DN-intervju i onsdags att svara på om han kan tänka sig att bilda en renodlad S-regering om SD fäller regeringens budget i omröstningen kommande onsdag.