Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

”Åselepartiet är som en bro mellan blocken”

Foto: Nicklas Thegerström

ÅSELE/DOROTEA. Dorotea kommunlista (DKL) är Sveriges största lokalparti. Med Åselepartiet tätt efter. 

Partierna bildades efter stort missnöje med ett långvarigt S-styre och en tydlig blockpolitik i kommunerna.  

– Jag tror att invånarna gillar att vi rör oss mellan blocken, säger Linnéa Lindberg från Åselepartiet.

VAL 2018

I Norrland har älvarna sedan urminnes tider varit en naturlig förbindelselänk. I flera av dalarna kring älvarna har det vuxit fram starka kuststäder. Men vid en av älvarna har de kringliggande kommunerna sedan lång tid sett ett kraftigt befolkningstapp. 

Det är den älven, Ångermanälven, vi följer längs vägen när vi åker in i samhället i Åsele kommun. 

Snön är nästan borta när vi kör in i Åsele en onsdag förmiddag. Två unga killar på sina cyklar äter choklad vid Icas parkering. ”Vi har en paus”, säger de och cyklar sedan i väg till skolan.

Läs också: Rekordmånga lokala partier skakar om det politiska landskapet

Här styr Åselepartiet med stöd av Centerpartiet. Fram till början av året fick lokalpartiet också stöd av Liberalerna. Partiet startade 1994 av invånare som var trötta på den starka blockpolitiken som fanns då. De kände sig besvikna på hur det hämmade kommunens utveckling. 

Åselepartiets Linnéa Lindberg och Anne Westman
Åselepartiets Linnéa Lindberg och Anne Westman Foto: Nicklas Thegerström

– Jag gillar att Åselepartiet är som en bro mellan blocken, säger Anne Westman, som representerar Åselepartiet i kommunfullmäktige, när hon möter oss i kommunhuset. 

En bro mellan blocken är en formulering som Anders Westman också använder. Det var han som tog partiet till kommunfullmäktige efter första valet 1994 och Åselepartiet har sedan dess, förutom efter valet 2010, varit representerat i kommunfullmäktige. 

Men det var i det förra valet som partiet seglade upp med 35 procent av rösterna. Ett nytt parti som bildades inför valet 2014 var Opinion som fick ett stöd på närmare 16 procent. Men på grund av flera avhopp ska partiet upplösas efter valet i år.

Åselepartiets vision är att alla partier i kommunen ska samarbeta och att blockpolitiken ska upphöra. Lokalpartiet vill ha enighet om hur man ska bedriva politik i kommunen. 

Har det varit framgångsreceptet? 

– Jag tror att invånarna gillar att vi rör oss mellan blocken och gör det som är bäst för kommunen oavsett varifrån idén kommer, säger kommunalrådet Linnéa Lindberg. 

De minskade skatteintäkterna till följd av befolkningstappet är en av huvudfrågorna som politikerna i kommunen brottas med. 

Linnéa Lindberg med kommunchefen Nils-Petter Grenholm
Linnéa Lindberg med kommunchefen Nils-Petter Grenholm Foto: Nicklas Thegerström

Linnéa Lindberg efterträdde Brage Sundberg för två år sedan. Hon är 44 år yngre än sin föregångare och är också kommunens första kvinna som kommunstyrelsens ordförande. 

Läs också: Ewa Stenberg: Lokala partier har goda utsikter att få mer makt 

Partiet har ännu inte gått ut med vilka valfrågor de kommer att driva. Men Linnéa Lindberg säger att en del av de etablerade partierna är missnöjda med de lokala partierna och deras popularitet. 

– De tycker inte att vi är någonting positivt. Det vi ofta bemöts med är att vi inte har en koppling uppåt till riksdagen och därför skulle vi vara ett sämre alternativ. 

Inne på Annys hårsalong inte långt från Ica får Britt Ingelsson sitt hår friserat. 

– Jag är nöjd med Åsele. Alla känner alla här och det är en trygghet. Men ungdomarna har det besvärligt. Det finns inga jobb och de försvinner snabbt eftersom det inte finns ett gymnasium här, säger hon. 

Foto: Nicklas Thegerström

Anny Sundelin som blåser Britt Ingelssons hår tycker att kommunhuset behöver ”nytt blod” och gillar att Linnéa Lindberg nu är kommunalråd. 

Men hon vet själv inte ännu vilket parti hon kommer att rösta på. 

– Jag tycker att politiker säger en sak, men gör något annat oavsett från vilket parti de kommer ifrån, säger Anny Sundelin.

Elisabeth Wennerberg som vi möter på gatan tycker att politikerna borde jobba mer för att skapa mer jobb. 

– Man borde slå ihop partierna – som ett företag, säger hon.

Vi lämnar Åsele och åker vidare mot Dorotea för att träffa Sveriges största kommunparti Dorotea kommunlista, DKL. Partiet har ett stöd i kommunen på nära 39 procent.

Idén att starta DKL kom 1994 från partiets tidigare ledare Mats-Erik Westerlund. Han var trött på hur Socialdemokraterna har styrt kommunen sedan ”tidernas begynnelse” och kört ekonomin i botten. 

Vi ville ha folk från alla byarna i kommunen och det fick vi

Mats-Erik Westerlund en av DKL:s grundare

Tillsammans med den före detta vänsterpartisten och riksdagsledamoten John Andersson byggde de upp DKL. Ett annonsblad i lokaltidningen vintern 1994 manade folk, som var intresserade av en förändring, till ett möte. 

– Vi ville ha folk från alla byarna i kommunen och det fick vi, säger Mats-Erik Westerlund när vi pratar i telefon.

Samma år var det val. DKL fick 34 procent av rösterna och fyra år senare blev lokalpartiet Sveriges största med 46 procent av rösterna. 

Socialdemokraterna, som var inblandade i en härva där flera högt uppsatta tjänstemän senare dömdes för stöld, trolöshet och mutor, petades av ”amatörerna” i DKL med stöd av Centern och dåvarande Folkpartiet. 

Utanför kommunhuset står Sören Granberg, ordförande för DKL, Rebecca Granberg, ersättare i fullmäktige och kommunalrådet Gaby Bisping.
Utanför kommunhuset står Sören Granberg, ordförande för DKL, Rebecca Granberg, ersättare i fullmäktige och kommunalrådet Gaby Bisping. Foto: Nicklas Thegerström

I dag finns inte John Andersson med i partiet. Han gick bort i cancer för 12 år sedan. Mats-Erik Westerlund sitter kvar i kommunfullmäktige, men lämnade sin post som kommunalråd till Gaby Bisping i april. Det sägs att partiet behöver föryngras och moderniseras med varannan damernas på valsedeln. Mats-Erik Westerlund vill inte kommenterar avgången. 

Varför är DKL så framgångsrikt? 

– Det är en bra fråga. Är vi det? Vi har varit det, ja, säger Gaby Bisping och skrattar. 

Första dagen som kommunalråd är avslutad när vi slår oss ner i ett av kommunhusens mötesrum.

Precis som Åselepartiet säger Gaby Bisping att framgången kan bero på att DKL är ett fristående parti. 

Under DKL:s storhetstid, mellan 2000-2009, fick partiet ordning på ekonomin, från ett underskott på 30 miljoner kronor till ett överskott på 9 miljoner kronor, enligt Mats-Erik Westerlund. Han nämner också en halverad låneskuld. Kommunens företagsklimat rankades också som Norrlands bästa för nio år sedan av Svenskt Näringsliv. 

Vi hade suttit vid makten, vi var lata och inte nog fokuserade

Sören Granberg om varför DKL förlorade makten 2010. 

Men efter valet 2010 fick Socialdemokraterna sin revansch och tog tillbaka makten. 

– Vi hade suttit vid makten, vi var lata och inte nog fokuserade - vi kände att vi kommer att vinna men det gjorde vi inte, säger DKL:s ordförande Sören Granberg som dyker upp till intervjun med sin dotter Rebecca Granberg. 

Ni blev en del av det politiska etablissemanget? 

– Ja ... det kan man väl säga, säger han. 

Men enligt Mats-Erik Westerlund handlade det om inre konflikter i partiet.

I förra valrörelsen blev de borttagna akutplatserna vid kommunens sjukstuga och vårdtiderna den stora valfrågan för DKL. Det var det som gjorde att de vann tillbaka makten. 

Foto: Nicklas Thegerström

Nu jobbar partiet med att förbereda bygget av ett nytt sjukhus – en kostnad på 91 miljoner kronor, enligt lokala medier. 

Kommunen har i dag ett budgetunderskott på 12 miljoner kronor och har brottats med dålig ekonomi under större delen av mandatperioden. Dessutom har Dorotea den högsta kommunalskatten (35,15 procent) i riket. 

Kommunen har också hamnat långt ner i listan över företagsklimat i kommunerna. 

Kan det vara så att DKL har blivit det som Socialdemokraterna en gång var i kommunen? 

Simon Näslund som är ute på promenad med sin hund tycker det. 

– Det satsas onödiga pengar på att renovera byggen som sedan läggs ner. Det finns inga satsningar som har med kommunens bästa att göra. Man kan ju undra vad de håller på med där inne, säger han och tittar mot kommunhuset. 

På kvällen står kommunhusets parkering nästan öde. Två bilar med nedvevade fönsterrutor står tätt parkerade bredvid varandra med fronten åt var sitt håll. 

Doroteaborna Lars Kanon och Clas Berg
Doroteaborna Lars Kanon och Clas Berg Foto: Nicklas Thegerström

Mellan bilarna frågar jag förarna i bilarna vad de tycker om sitt lokala parti. 

– DKL rörde om i grytan när de kom och hade folket med sig. I dag läser jag bara om hur stora skulder vi har, hur mycket bakåt vi går varje månad och hur mycket av befolkningen som har lämnat, säger Lars Kanon. 

Men DKL fick stort stöd i valet 2014.  

 – Det kommer de inte att få i det här valet. Det har varit så mycket fel under den här mandatperioden, som flera sparkade kommunchefer. 

Har DKL blivit som vilket etablerat parti som helst?

– Du måste tänka lite här. Jag menar hur lätt är det att styra i ett samhälle där befolkningen hela tiden blir mindre? De tar beslut om vilket hyreshus man ska riva. Man blir ju inte populär – men vad ska man göra? Politikerna här sitter i en rävsax och försöker lösa ett typiskt inlandsproblem. De stora rikspolitikerna bryr sig inte ens om att vi finns – eller jo, bara under valåret, säger Lars Kanon. 

 

Fakta.Folkmängden i Dorotea och i Åsele

De senaste 30 åren har befolkningen i Åsele och i Dorotea minskat med närmare 1.400 respektive 1.200 personer. 

2017 var folkmängden i Dorotea 2646 personer och i Åsele 2809 personer. 

 

Källa: Statistiska centralbyrån

 

Partierna i Åsele

Åselepartiet: 11 mandat

S: 9 

Opinion: 5 (upplöses efter valet 2018) 

C: 3

V: 2

L: 1

Åselepartiet styr med stöd av C. Tidigare även med L. 

Oppositionspartierna är S och V.  

 

Partierna i Dorotea

DKL: 10 mandat 

S: 6 

L: 4

C: 3

V: 1

KD:1

DKL styr med stöd av C och L.

Oppositionspartierna är S och V. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.