Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Ask får KD-kritik för Reva-projektet

Caroline Szyber.
Caroline Szyber. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Det krävs politiska åtgärder, kanske ny lagstiftning, för att göra utlänningskontrollen rättssäker. Det säger KD:s Caroline Szyber om Reva-projektet och har därmed en helt annan uppfattning än justitieminister Beatrice Ask.

En intensiv debatt har förts den senaste tiden om polisens arbetsmetoder i Reva-projektet, som syftar till mer effektivt avvisa utlänningar som befinner sig illegalt i Sverige. Särskilt har insatserna i samband med biljettkontroller i Stockholms tunnelbana fått kritik. Polisen har anklagats för att ingripa mot personer med deras utseende som förevändning.

Läs mer: Ask stöder jakten på papperslösa

Justitieminister Beatrice Ask (M) säger i dag torsdag att hon inte ser någon anledning att vidta några åtgärder angående Reva-projektet, trots den omfattande kritiken. Allians-kollegan Caroline Szyber, rättspolitisk talesperson för Kristdemokraterna, har en helt annan uppfattning.

– Jag har själv talat med polisen och min bild efter det mötet är fortfarande att det här är inte någon bra arbetsmetod överhuvudtaget, säger Szyber som tycker sig ha fått bekräftat att personers utseende spelar en avgörande roll vid insatserna.

Den kristdemokratiska riksdagsledamoten pekar på att polisen har försvarat sig med att man bara följer lagen och det uppdrag som ytterst har formulerats av politikerna.

– Om polisen säger att de har lagligt stöd för det här, och jag inte känner igen mig i den tolkningen, då anser jag att det är min uppgift som lagstiftare att se till att lagen förtydligas. Jag kommer att ta upp frågan med justitiedepartementet.

Szybers förhoppning är dock att det går att lösa på ett snabbare sätt än att dra igång en lagstiftningsprocess.

– Jag kommer att tala med vår representant från kristdemokraterna i Rikspolisstyrelsen så att frågan tas upp där. Men om det visar sig att ett förtydligande i lagstiftningen eller i någon förordning är det som krävs då kommer jag att arbeta för det, säger Caroline Szyber

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.