Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Ask tonar ner uppgifter om terrorinformation

Justitieminister Beatrice Ask tonar ner kontakterna med USA. Men Vänsterpartiet kräver att en sanningskommission tillsätts med anledning av uppgifterna om informella kontakter mellan regeringen och USA.

Enligt medieuppgifter på söndagen så ska svenska regeringstjänstemän ha avvisat krav från USA på ett avtal om informationsutbyte om terrorister, eftersom det skulle behöva behandlas i riksdagen. Det vore bättre att fortsätta med de nuvarande informella arrangemangen, uppges tjänstemännen ha sagt till amerikanerna.

Enligt justitieminister Beatrice Ask är det inget anmärkningsvärt som har inträffat. Det avtal som amerikanerna vill ha med Sverige handlar om terrorist-screening, något som Sverige inte vill ha.

– Det avvisade tjänstemännen. Vi kan inte ha avtal som vi inte lägger i riksdagen och det är inga konstigheter med det, säger Ask till TT.

Enligt dokumenten så hävdar amerikanerna att den svenska tjänstemannen skulle ha uttryckt oro för att en granskning i riksdagen skulle ha äventyrat det informella samarbete som finns.

– Nää, jag tror framför allt att det som är uppenbart är att vi är väldigt tveksamma till den typen av avtal generellt, det var väl så jag tolkade det, men man ska passa sig för att tolka enskilda noteringar, säger Ask.

Vad är det för informellt utbyte hon syftar på?

– Jag utgår ifrån att det är det vanliga säkerhets- och underrättelsearbete som man alltid har när det gäller brottsbekämpning. Och det följer också de regler och riktlinjer som Säpo och andra har, säger Ask.

– Att regeringsföreträdare eller tjänstemän från regeringskansliet för denna typ av diskussioner med främmande makt är inte bara olämpligt utan eventuellt också olagligt, säger Vänsterpartisten Jens Holm, som i en interpellation till justitieminister Beatrice Ask kräver att en sanningskommission tillsätts.

Han vill nu att regeringen ser till att informera riksdagen om de kontakter som förekommit med USA när det gäller informationsutbyte om svenska medborgare.

Statsvetaren och socialdemokraten Ulf Bjereld tycker att uppgifterna i Wikileaksdokumenten ger en obehaglig känsla.

– Om de i dokumenten redovisade uppgifterna är korrekta så är handläggningen ytterst anmärkningsvärd. Frågan om form och regelverk för underrättelseutbyte med USA är alldeles för politiskt viktig för att beslut ska tas på tjänstemannanivå. Nu får man i stället en obehaglig känsla av att tjänstemannen velat skydda ministern från insyn i ärendet, så att ministern inte skall kunna utkrävas politiskt ansvar för samarbetet, säger Bjereld till TT.

– Det finns i underrättelsetjänsters arbete alltid en spänning mellan å ena sidan demokratisk öppenhet och å andra sidan effektivitet. I det här fallet tycker jag att den demokratiska öppenheten på ett olyckligt sätt satts på undantag. Åtminstone borde ansvarig minister ha informerats i ärendet. En minister har å andra sidan också alltid ett ansvar för att hålla sig tillräckligt informerad, säger Ulf Bjereld.

Ordförande i riksdagens justitieutskott, Morgan Johansson (S), tycker att uppgifterna är mycket uppseendeväckande.

– Justitieministern måste nu klargöra för det första vad som har pågått. Och för det andra måste hon klara ut om det ligger någon sanning i detta att regeringen försökt undanhålla riksdagen väsentlig information, säger han till TT.

Stämmer uppgifterna i de läckta dokumenten så kan det vara mycket allvarligt och brott mot grundlagen, enligt Morgan Johansson.

– Om vi lämnar uppgifter om svenska medborgare till främmande makt, så kan det i slutänden visa sig vara grundlagsstridigt, då är det en väldigt allvarlig sak, säger han.

Det kan leda till krav på att Beatrice Ask ska avgå, framhåller han.

– Skulle det visa sig vara så stort som det låter och visa sig vara grundlagsstridigt, så aktualiseras krav på avgång. Det är en så pass stor fråga, men där är vi inte än, vill jag säga.

Fakta

Avtal om terroristscreening

2008 hade företrädare för FBI och amerikanska utrikesdepartementet ett möte med svenska regeringstjänstemän.

USA ville att Sverige skulle ingå ett avtal om terroristscreening. USA har sådana kontrakt med fler länder där medborgare inte behöver visum för att resa till USA.

Enligt amerikanska uppteckningar ska en svensk regeringstjänsteman ha avvisat detta. Tjänstemannen hänvisade till att det skulle vara omöjligt att inte låta riksdagen granska avtalet.

Personen uttryckte också, enligt de amerikanska anteckningarna, farhågor över att en sådan granskning skulle äventyra det informella samarbete som redan finns mellan USA och Sverige.

Enligt justitieminister Beatrice Ask var det bara ett konstaterande att riksdagen måste besluta om ett sådant avtal och att Sverige inte vill ha det. (TT)

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.