Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Återvinningsindustrin förvånad över miljöministerns ”skarpa kritik”

Foto: Henrik Montgomery/TT

Återvinningsindustrin är förvånad över vad man ser som miljöminister Karolina Skogs (MP) ”skarpa kritik”.

Lina Bergström, VD för branschorganisationen Återvinningsindustrierna, menar att återvinningssektorn haft en bra relation till regeringen

– Jag känner inte att det är någon motsättning, det är därför vi reagerar på att hon formulerar sig så skarpt, säger hon. 

Det var i förra veckan som DN rapporterade om att Kina – världens i särklass största mottagare av återvunnen plast – har stängt dörren. I stället hamnar plasten i Kinas grannländer som Thailand och Filippinerna – länder som inte har kapacitet att hantera sådana volymer (106 miljoner ton plast har skickats till Kina de senaste 25 åren). 

Skälet till att plasten inte blir kvar i Europa är att det inte finns någon marknad för att återvinna plast på kontinenten, då det varit många gånger billigare att skicka plasten till Kina. 

Den stora faran nu är att plasten ska hamna i jordens redan av plast ansatta hav. 

I DN-intervjun sade miljöministern dels att hårdare regleringar måste antas på EU-nivå (Enligt Skog jobbar regeringen hårt för att åstadkomma detta), och att den svenska återvinningsindustrin har ett stort ansvar. 

– Jag vill rikta en väldigt skarp uppmaning till svensk återvinningsindustri att inte bara sitta och vänta på att vi ska reglera detta, utan ta ansvar i dag, sade hon och tillade: 

– Trovärdigheten för hela återvinningen står på spel, om de är passiva här. De måste bli transparenta och se till att ta reda på vad som sker. De kan inte bara lämna det till någon mellanhand och sedan säga att de inte vet vad som händer.

Det är det uttalandet som Lina Bergström, VD för branschorganisationen Återvinningsindustrierna, reagerar på. 

– Vi är förvånade över hennes skarpa kritik till återvinningsindustrin. Vi har inte upplevt det tidigare, säger hon. 

Bergström menar att miljöministern och regeringen bör göra mer på EU-nivå för att dels få till regleringar, men ännu viktigare: att återupprätta en europeisk återvinningsmarknad för att skapa rätt incitament för återvinningsindustrin.

– Vi tycker att ministern har en självklar position att driva på avfallsåtervinning på europeisk nivå, säger Bergström.

Men är det inte rimligt att be återvinningsindustrin reglera sig själv innan regler är på plats på EU-nivå?

– Jag tror det är svårt att ställa krav på en del av värdekedjan, här måste alla bidra. Varje produkt som designas och sätts på marknaden måste vara återvinningsbar – eller åtminstone så att det går att ta isär. Många branscher går åt fel håll.

Miljöministern menar att ni är passiva och inte reglerar, ni menar att miljöministern och regeringen är passiva och inte driver på tillräckligt i EU. Vad handlar det här bråket om egentligen?

– Jag känner inte att det är nåt bråk, det är därför vi reagerar på att hon formulerar sig så skarpt. Sverige kan göra mer på EU-nivå. Sverige har varit passiva och Sverige behöver nu driva på. Vi måste även koppla återvinningsfrågorna till klimatfrågan i större utsträckning, säger Bergström och tillägger:

– Att smutskasta varann tar oss inte framåt. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.