Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 14:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/atta-l-ledamoter-vill-slappa-fram-kristersson/

Politik

Åtta L-ledamöter vill släppa fram Kristersson

Gulan Avci (L) på måndagen.
Gulan Avci (L) på måndagen. Foto: Alexander Mahmoud

Åtta av Liberalernas riksdagsledamöter säger nu öppet ja till Ulf Kristersson (M) som statsminister. På söndag tas ett slutgiltigt beslut inför statsministeromröstningen av det avgörande partirådet. Men flera ledamöter som DN har talat med har ännu inte bestämt sig för om de ska följa partilinjen.

Emma Bouvin
Rätta artikel

Åtta av Liberalernas riksdagsledamöter vill släppa fram moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister. I en debattartikel i Expressen varnade de på tisdagen för ett samarbete med Socialdemokraterna och att "det bästa för Sverige är att Ulf Kristersson blir statsminister."

De åtta riksdagsledamöterna, varav några sedan tidigare varit öppet kritiska mot att släppa fram Socialdemokraterna, anser att den rödgröna regeringen visat en stor oförmåga att ta itu med samhällsproblem och att det därför skulle sända en ”märklig signal” om L skulle ge de rödgröna förnyat förtroende.

Partiets riksdagsgrupp består av sammanlagt 20 ledamöter och artikelförfattarna utgör därför lite färre än hälften. När L i slutet av november förra året öppnade dörren för förhandlingar med S röstade 13 riksdagsledamöter för och 6 emot.

– Den här åsikten har jag haft under hela processen. När både Ulf Kristersson och Stefan Löfven kom till oss i går blev min övertygelse än starkare. Många de frågor som har funnits under processen har handlat om oron för Sverigedemokraterna. Ulf var väldigt tydlig med att han som statsminister inte kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna. Jag litar på hans ord, säger Gulan Avci (L), en av de ledamöter som även tidigare gått ut offentligt med att hon står bakom en Kristersson-regering.

På söndag ska ett avgörande partiråd besluta kring vilken statsministerkandidat partiet ska släppa fram. Avci vill inte spekulera kring vad som händer om valet faller på Löfven.

– Jag kan bara prata för oss åtta, men jag märker att det är fler och fler i partiet som tycker det är ett märkligt sätt att släppa fram Socialdemokraterna i fyra år till. Men jag har respekt för att vi har olika ingångar i den här debatten.

Alla riksdagsledamöter för Liberalerna är dock inte säkra på att det avgörande partirådets beslut kommer att avgöra även deras röster i statsministeromröstningen. DN har talat med flera ledamöter som är i valet och kvalet kring om de kommer att följa partilinjen.

– Jag har inte tagit ställning till det än och det beror på att det är så otroligt mycket kvar som kan hända. Så jag har helt ärligt inte bestämt mig än, säger en av ledamöterna till DN.

En annan av de åtta som skrivit under debattartikel är Robert Hannah. Han tycker det känns skönt att ha tagit kniven från bladet.

– Ens tunga vissnar om man tvingas hålla tyst för länge och det är vad jag har gjort sedan valet i respekt för processen. Det är skönt att ha en öppen process nu, säger han.

Hur gör du om partilinjen blir att släppa fram Stefan Löfven?

– Jag kommer att jobba stenhårt för att ändra det beslutet på landsmötet i så fall. 

Men kommer du att rösta ja?

– Jag kommer kanske lägga ner min röst. Eller det vet jag inte. Men jag kommer vara öppen med att jag tycker det är fel beslut och göra allt för att ändra beslutet till landsmötet. Jag kommer att följa partilinjen och inte rösta nej i så fall.

Även Allan Widman finns bland namnen under debattartikeln. Han vill inte gå in på vem som var drivande bakom att den kom till.

– Jag har haft den här ståndpunkten under hela hösten och nu när vi närmar oss avgörande partiråd finns det skäl för dem som har den här ståndpunkten att vara tydliga. 

Finns det fler i riksdagsgruppen som står bakom artikeln utan att ha undertecknat den?

– Det vet jag faktiskt inte. Vi som har undertecknat den har talat med varandra, men jag har inte pratat med några andra om den saken.

De övriga som undertecknat debattartikeln är Mats Persson, Johan Pehrson, Juno Blom, Bengt Eliasson och Helena Gellerman.

Läs mer:

Björklund: ”Regeringsfrågan bör vara löst nästa vecka”

Löfven och Kristersson i möte med Liberalerna

Ewa Stenberg: Löfven och Kristersson fick provspela för L-juryn