Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Attacken mot LO: De fiskar i grumligt vatten

Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström.
Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström. Foto: Anna-Lena Wejderman

Nu går Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström till frontalangrepp mot LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson och S-ledaren Stefan Löfven. Orsaken är deras motstånd mot arbetskraftsinvandring. ”De försöker fiska i grumligt vatten”, säger Urban Bäckström. ”Osmakligt”, svarar Karl-Petter Thorwaldsson.

Inför valrörelserna nästa år driver Socialdemokraterna och LO gemensamt linjen att arbetskraftsinvandringen till Sverige ska regleras hårdare.

Företrädare för Moderaterna har tidigare kallat förslagen för protektionism. Nu går Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström ett steg längre och frågar sig om Socialdemokraterna och LO flirtar med en främlingsfientlig opinion.

– Jag förstår inte syftet bakom att misstänkliggöra den här typen av arbetskraftsinvandring, annat än att det verkar vara något fiskande i grumligt vatten. Det tycker jag att man borde hålla sig för god för, säger Urban Bäckström, som i maj ersätts på vd-posten av Carola Lemne.

Urban Bäckström menar att det räcker med bättre kontroller för att komma åt fusket.

– Varje person som kommer hit och jobbar utan ersättningar i linje med kollektivavtalet, det är inte bra. Det måste stramas upp, men det innebär inte att man ska kasta hela systemet i sjön, säger han.

Som stöd anför Urban Bäckström en rapport som Svenskt Näringsliv presenterar i morgon. I rapporten undersöks två av de yrkesgrupper – bärplockare och skogsarbetare – där flera fall av grava missförhållanden avslöjats de senaste åren.

Rapportförfattarnas slutsats är att fusket är relativt begränsat i de undersökta branscherna.

– Så när Karl-Petter Thorwaldsson säger att det utnyttjas arbetskraft i mycket stor utsträckning så har han inte en susning om hur det faktiskt ser ut, säger Urban Bäckström.

Karl-Petter Thorwaldsson blir upprörd när han tar del av Urban Bäckströms uttalanden.

– Det är osmakligt av Svenskt Näringsliv att negligera problemen i bärplockarbranschen, en bransch som vi har jobbat som galärslavar för att göra något åt, trots motstånd från Svenskt Näringsliv, säger han.

Även om förhållandena för bärplockare förbättrats de senaste åren menar Karl-Petter Thorwaldsson att Svenskt Näringsliv ger en allt för idyllisk beskrivning av situationen för bärplockare och andra arbetskraftsinvandrare.

I förra veckan lämnade fackförbundet Kommunal in en stämningsansökan vid Umeå tingsrätt åt 65 thailändska bärplockare som anser att de inte fått ut sin lön.

Thorwaldsson pekar också på att Migrationsverket i ett remissvar i november konstaterade att det "förekommer ett omfattande missbruk av regelverket rörande arbetskraftsinvandring".

Stefan Löfven menar att Urban Bäckström försvarar ett system som leder till lönedumpning i Sverige.

– Svenskt Näringsliv och Moderaterna slåss med näbbar och klor för att bevara ett "vi-och-dom-system" där utländska arbetare utnyttjas för att dumpa svenska löner och villkor, säger han.

Om det blir regeringsskifte till hösten hoppas Svenskt Näringsliv att Miljöpartiet blockerar Socialdemokraternas förslag.

Miljöpartiets migrationsförhandlare Maria Ferm har sagt till Dagens Industri att partiet inte sätter sig i en regering som gör det svårare för människor att komma till Sverige.

– Vi är jätteglada för Miljöpartiet som är så tydliga i den här frågan. Den tydligheten ska de ha all kredd för, säger Urban Bäckström.

Bakgrund.

Lönen ska motsvara praxis

I december 2008 gjorde regeringen och Miljöpartiet upp om att liberalisera regelverket för arbetskraftsinvandring för icke EU-medborgare.

Lönen ska motsvara ett svenskt kollektivavtal eller praxis i branschen. Sedan lagändringen 2008 har reglerna stramats upp i flera branscher så att företagen måste kunna visa att de kan betala lön för personen som söker arbetstillstånd under minst tre månader.

Ännu en regelskärpning införs sannolikt under nästa år. Den största förändringen är att Migrationsverket får möjlighet att göra efterkontroller.

Striden om arbetskraftsinvandringen

Den politiska striden handlar om arbeten som kräver ingen eller liten utbildning. Det är där missförhållanden förekommit och det är där LO menar att det redan finns en stor arbetslöshet i Sverige.

Socialdemokraterna och LO kommer att gå till val på att ”utvecklingen på arbetsmarknaden” ska beaktas innan arbetstillstånd beviljas. I förslaget ingår också att arbetskraftsinvandrarens arbetserbjudande ska bli juridiskt bindande.

Regeringen och Svenskt Näringsliv menar att de föreslagna regelförändringarna räcker.

De båda sidornas uppfattning om problemet varierar kraftigt.

Konsultföretaget PA har på Svenskt Näringslivs uppdrag studerat två yrkesgrupper – bärplockare och Skogs- och lantbruk.

Rapportförfattarnas slutsats är att missbruket i dag inte är större än vad det var före migrationsuppgörelsen 2008. Enligt rapporten har sju bärplockare av över 5 000 fått lön under kollektivavtalet. På skogs- och lantbruksområdet har 34 av 270 personer haft dåliga villkor.

När LO släppte en liknande rapport i maj förra året kom man fram till att ”mer än hälften av alla arbetstillstånd på LO:s område är förmedlade mot betalning”. Enligt LO-rapporten saknade en av sex arbetskraftsinvandrare som folkbokfört sig i Sverige deklarerade inkomster efter ett år i landet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.