Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Attacken på ministern: ”Han är islamist”

Foto: Erich Stering

Löfven har tagit in en islamist i regeringen. Nya bostadsministern Mehmet Kaplan (MP) har åtskilliga gånger kommit undan med att stödja radikalisering – och kan orsaka stor skada, menar tidigare riksdagsledamoten Nalin Pekgul (S), i en debattartikel. ”Det där är svepande anklagelser som inte går att försvara sig emot”, kontrar Kaplan.

Nalin Pekgul anser att utnämningen av Kaplan till minister är ”förvånande och förfärande”.

Hon pekar i en debattartikel i DI på flera tveksamma uttalanden som Mehmet Kaplan gjort, och menar att ingen vågar kritisera honom av rädsla för att framstå som islamofob.

Kaplan har jämfört jihadister som åker till Syrien för att strida med IS, med svenskar som kämpade i finska vinterkriget. Sedan backade han och sa att det inte var en bra jämförelse.

Men: ”Jag är övertygad om att Mehmet Kaplan sa precis vad han menade och att han betraktar jihadisterna som frihetskämpar” skriver Pekgul i sitt angrepp på Kaplan.

Hon sågar också Kaplans analys att det är islamofobin i Europa som gör att ungdomar åker ned för att strida med IS – och att lösningen skulle vara att moskéerna måste få pengar av staten för att motarbeta IS.

Pekgul hävdar i stället att det är faktorer som rotlöshet – och att ungdomarna radikaliseras av hatpredikanter som ofta bjuds in som talare till moskéer – som ligger bakom värvninge av IS-soldater.

Ett exempel är när Sveriges Unga Muslimer – som Mehmet Kaplan varit ordförande för 2000–2002 – bjöd in Riyadh ul Haq till Stockholmsmoskén.

”Riyadh ul Haq stödjer väpnat jihad och föraktar judar, kristna och hinduer”, skriver Nalin Pekgul.

Läs mer: Det här är Stefan Löfvens regering – alla ministrar

”Hur länge ska man låta Sveriges Unga Muslimer och andra liknande organisationer, nu med Mehmet Kaplans stöd, komma undan med lama ursäkter om att de inte förstod vem de hade bjudit in? Det är oförlåtligt naivt att tro att man med pengar till den här typen av organisationer och moskéer ska motverka segregation och nå de ungdomar som radikaliseras” fortsätter hon.

Enligt Pekgul utnyttjar Kaplan den naiviteten och har en ”dold agenda” som syftar till stärka islamistiska krafter i Sverige, som bland annat verkar för att begränsa muslimers friheter i områden som Rinkeby, och det finns ingen tvekan bland sekulära muslimer om var Kaplan står, hävdar hon.

Läs mer: Israelisk tidning: Två aktivister i Sveriges regering

Det är inte första gången som valet av Kaplan som minister kritiseras. Direkt efter utnämningen kritiserades Sverige av Israel för valet, eftersom man ansåg att Kaplan stött terrorism genom att delta i aktionen Ship to Gaza för några år sedan. Samfundet Sverige-Israel pekade också nyligen i en debattartikel i Expressen på ytterligare exempel på att ”Kaplan tillhör de politiker som öppet flörtar med jihadismen och rör sig i antisemitismens utmarker”, som ordföranden Ulf Öfverberg uttryckte det.

Kaplan hade bjudit in en antisemitisk politiker från engelska Respect Party till riksdagen, något som han sedan bad om ursäkt för genom att förklara han inte känt till hennes bakgrund.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.