Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 09:03 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/aven-lofven-kallar-sd-nyfascistiskt/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Även Löfven kallar SD nyfascistiskt

Foto: Roger Turesson

"Jag kommer aldrig att agera på ett sätt som ger makten över landets utveckling till ett nyfascistiskt enfrågeparti som vare sig respekterar människors olikheter eller Sveriges demokratiska institutioner."

Det skriver statsminister Stefan Löfven på DN Debatt i dag, lördag. Han hävdar att regeringsbildningen efter valet i september byggde på en grundläggande förutsättning från både hans och de borgerliga partiernas sida – att Sverigedemokraterna skulle följa riksdagens praxis.

"Sverigedemokraternas besked i tisdags innebar inte bara att de röstade ned den här regeringens budget. De säger att de kommer att fälla varje regering som inte anpassar sin politik efter dem. Det betyder att de bryter sina löften till väljarna, praxis i Sveriges riksdag och försöker tvinga till sig en makt som inte står i proportion till deras mandat. Vi befinner oss därför i ett nytt och mycket oroande läge i svensk politik", skriver Stefan Löfven i artikeln på DN Debatt, och argumenterar för mer samarbete och mindre blockpolitiskt tänkande.

I vad som förefaller vara en samlad socialdemokratisk attack på Sverigedemokraterna gick finansminister Magdalena Andersson under fredagen ut i en intervju med TT och skärpte tonen mot Sverigedemokraterna:

– Här har vi alltså ett litet nyfascistiskt parti som menar att de ska ha ett avgörande inflytande och sätta dagordningen för svensk politik, sade hon.

Hon anser i den intervjun att det enda sättet för "seriösa, etablerade" partier att utestänga Sverigedemokraterna från inflytande är att samarbeta. På frågan om vad varför hon anser att SD är ett nyfascistiskt parti svarar hon:

– Det är ett parti som inte står för grundläggande värderingar om att alla människor är lika mycket värda som nu höjer rösten och vill diktera villkoren i svensk politik. Jag ser väldigt allvarligt på det.

Anderssons benämning av Sverigedemokraterna som ett nyfascistiskt parti kommenterades på fredagen både av partiets pressansvarige Martin Kinnunen, och av den vikarierande partiledaren Mattias Karlsson.

– Det är okunnigt, oförskämt och ovärdigt av statsrådet, sade Mattias Karlsson till TT.

Martin Kinnunen säger till DN han att han inte är förvånad.

– Magdalena Andersson är en av de personerna som har svårast för Sverigedemokraterna och hälsar aldrig på företrädare för vårt parti, ser aldrig någon i ögonen och är inte ens intresserad av att svara på tilltal. Det är en person som säkert innerligt hatar vårt parti, säger Martin Kinnunen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.