Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Även vännerna tycker det var rätt att sluta

Han kom, han talade och han hyllades – sedan avgick han. Oskarshamnsborna är stolta över sin Håkan Juholt, men till och med vännerna tycker att han gjorde det rätta som avgick – för partiets och sin egen skull.

Efter tio månader av upprepade egna misstag, intern kritik och i skarpt mediefokus blev trycket till slut för hårt för S-ledaren Håkan Juholt.

Med darr på stämman förkunnade han det som han till slut insåg var oundvikligt.

– Mot den här bakgrunden lämnar jag med omedelbar verkan uppdraget som ordförande för Socialdemokraterna. Jag vill inte stå i vägen för den nystart som Socialdemokraterna och Sverige så innerligt väl nu behöver, sade Juholt och så var den kortaste partiledarkarriären i partiets historia över.

Kanske hade han bestämt sig redan när han smet ut bakvägen från verkställande utskottets krismöte i fredags. Juholt valde i stället att tillkännage sitt beslut bland vänner och anhängare på hemmaplan.

Klockan tre på eftermiddagen dök han upp i köpcentrumet Flanaden i hemstaden Oskarshamns centrala delar. På den lilla scenen inklämd mellan Domus och Hälsobutiken, klädd i kostym, vit skjorta och röd slips, möttes han av kraftiga applåder och uppskattande visslingar.

– Hej, sade Juholt som om han hälsade på goda vänner..

Ett tusental personer, partivänner, nyfikna och ett stort massmedieuppbåd, trängdes både framför och bakom scenen för att vara med om det historiska ögonblicket.

Det hördes ”nej ... nej, nej” från publiken när de tunga orden ljöd ur högtalarsystemtet, men även många Oskarshamnsbor tycks tycka att Juholt gör det rätta.

– Jag tror att det här är det bästa både för partiet och för Håkan, säger Bo Nilsson, som känt Juholt och hans familj i 40 år.

Lika stolt som han var över att vännen blev vald till partiledare, lika missbelåten var han över att höra om den omtalade lägenhetsaffären, som blev början till slutet.

– Några felsägningar är väl mänskliga, vi gör alla våra fel, men det där med hyresaffären blev lite för mycket, säger Bo Nilsson.

Anneli Similä, också hon Oskarshamnsbo, är inne på samma linje.

– Det är tråkigt men väntat. Jag var riktigt glad när han blev vald för det är bra för stadens skull, men det blev för många tabbar till slut, säger Similä, som tyckte det märktes att Juholt var tagen av stundens allvar.

Det var i Oskarshamn som Håkan Juholt inledde sin politiska karriär när han gick med i SSU 1976 – om det påminde han i sitt avskedstal. Även om många lördagsflanörer i hemstaden höll med om att det blivit för många märkligheter kring stadens store son på kort tid fanns det också många som sade sig tycka synd om honom.

Några sade att det är stor skillnad på att vara politiker i Oskarshamn och att vara det i Stockholm. Andra menade att Juholt skaffade sig alltför mäktiga fiender inom partiet när han tillträdde.

I sitt tal sade Juholt att han känner stödet från folket.

– Men nystarten kom av sig och partiet har upplevt en höst som dessvärre saknar motstycke. Jag känner inte bara det interna stödet, jag känner ju också att socialdemokraterna har förlorat ett betydande stöd utanför våra egna partilokaler.

Några frågor ville han inte svara på denna dag, men han medgav att han begått fel. Sedan konstaterade han att Sverige behöver en stark, optimistisk, nyfiken och framtidsorienterad socialdemokrati.

Partikamraten Peter Wretlund är kommunstyrelsens ordförande i Oskarhamn. Han fick beskedet från Juholt per sms innan vännen gick upp på scenen och det gjorde honom ledsen och bedrövad.

– Partiet befinner sig i en djup kris, det kan ingen förneka. Men det jag kommer att bära med mig hela livet är att Håkan aldrig fick chansen.

– Det vore vansinnigt att inte ta till vara hans resurser och stora kunnighet, sade Wretlund utanför köpcentrumet när snön började falla över Oskarshamn. Samtidigt försvann bilen med Håkan Juholt i snögloppet och en jagad partiledare lämnade rampljuset.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.