Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Avgående regeringens datautrustning eldas upp

Alliansen och deras politiska stab på nästan 200 personer lämnar nu regeringskansliet. Då förstörs alla mobiltelefoner och datorer för att skydda rikets säkerhet. ”Det är så mycket känslig data som inte går att radera på annat sätt”, säger en källa till DN.

Flyttkarusellen efter maktskiftet i riksdagsvalet är i full gång för alliansregeringen och deras politiska tjänstemän. Senast fredag ska kontoren på regeringskansliet vara tömda. Men det är inte bara pärmar och personliga tillhörigheter som rensas ut – även mobiltelefoner och datorer ska bytas.

– Det är av säkerhetsskäl. IT-utrustningen tillhör regeringskansliet och är kopplade till vår miljö, säger Jens Storberget, sektionschef på avdelningen för IT-säkerhet.

Men utrustningen som består av en mobiltelefon, läsplatta och dator per anställd, byts inte bara ut – den bränns upp, enligt Nyhetsbolaget. Källor till DN uppger att det sker under stort hemlighetsmakeri och säkerhetsövervakning.

– De går från rum till rum med olika vagnar, en för sådant som bara kan slängas och en vagn med saker som ska destrueras som en vakt går med och vaktar, säger en källa.

Vagnen med IT-utrustningen körs sedan iväg i ett bepansrat fordon med poliseskort till destruering, enligt DN:s uppgiftslämnare.

– En representant från varje parti följer med för att försäkra om att det förstörs på ett säkert sätt, säger källan.

Enligt uppgifter från regeringskansliet rör det sig om utrustning till 196 personer, inklusive statsministern och statsråden. Kostnaden är dock oklar.

Jens Storberget säger sig inte känna till att man eldar upp datorer och mobiltelefoner.

– Det har jag ingen information kring.

Han menar att deras avdelnings arbete endast omfattar att se till att den nya rödgröna regeringen med anställda har en fungerande dator och telefon när de kommer dit imorgon.

– Vi är förberedda, det här har vi rutin på, säger han.

Även riksdagens ledamöter som slutar måste lämna ifrån sig sin utrustning: läsplatta, mobiltelefon och bärbar dator. Där förstör man sakerna endast i undantagsfall.

– Det finns särskilda säkerhetsaspekter som vi överväger som jag inte kan gå in på. Men som regel återvinns allt och det gäller huvuddelen. Vi tömmer IT–utrustningarna på information och har rutiner för det. Det är väldigt få fall när vi gör något annat, säger Jessica Lexell, enhetschef för IT-verksamhetsstöd på Riksdagsförvaltningen.

Enligt Jessica Lexell är riksdagens och regeringens IT-avdelningar helt skilda, liksom politikernas och deras stabs IT-utrustning.

– Sitter man i regeringen får man en helt annan utrustning, vi är helt skilda från varandra. Det är olika organisationer som jobbar med det, säger Jessica Lexell.

I riksdagen har runt 120 ledamöter bytts ut som nu får nya dataverktyg när de börjar sitt arbete. Det gäller även de avgående ministrarna som går i opposition.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.