Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Avhopp i vänsterns analysgrupp

En av Sveriges främsta experter på vänsterpartiet, forskaren Werner Schmidt, hoppar av den analysgrupp som ska undersöka partiets historia.

Syftet med gruppen är att bli av med debatten, menar han.

Werner Schmidt är historielektor vid Södertörns högskola och expert på vänsterpartiets och dess föregångares historia.

När han först ombads sitta med i analysgruppen tackade han ja, i tron att den skulle bestå av forskare, säger han.
- Men sedan fick jag se gruppens sammansättning. Den ska bestå av några forskare, en partiveteran och några olika vänsterpolitiker. Tydligen är det meningen att de ska komma fram till en kompromiss som partimajoriteten kan leva med.

Han är också kritisk mot förutsättningarna för gruppens arbete.
- Den ska vara klar i augusti och arbetet ska bara bedrivas på fritiden. Men för att klara målsättningen behövs ett par års arbete. Det verkar som om detta ska göras snabbt, så att man får det undanstökat innan valrörelsen börjar nästa år, säger Werner Schmidt till DN.

Att en analysgrupp ska titta på partiets historia blev ett av resultaten efter höstens tv-program "Uppdrag granskning", där vänsterpartiet och dess ledare Lars Ohly framställdes i tvivelaktig demokratisk dager. Gruppens slutsatser ska diskuteras i partiet i höst, är meningen.

Analysgruppen leds nu av Henning Süssner, historiker och doktorand i etnicitet vid Linköpings universitet. I tidningen Arbetaren har han angripits hårt av historieprofessorn Kjell Östberg, kollega till Werner Schmidt vid Södertörns högskola. Han hänvisar till en artikel Süssner skrev förra året och menar att han där inte bara legitimerade stalinismen, utan dessutom hävdade att den varit nödvändig för partiet.
- Det är rappakalja, säger Henning Süssner till DN. Jag försökte förklara hur stalinisterna såg på Sovjet på 30-talet, att Sovjet hyllades för att landet verkade göra stora ekonomiska framgångar och sågs som världsrevolutionens hjärta. Det är inte mina åsikter.

Henning Süssner menar att tiden fram till augusti räcker för det arbetsgruppen ska göra: främst peka på vilken ytterligare forskning om partiets historia som behövs.

Vänsterpartiets partisekreterare Pernilla Zethraeus menar att Werners Schmidts avhopp beror på "en klassisk konflikt mellan forskare och lekmän".
- Men när vi satte samman analysgruppen värderade vi olika erfarenheter, infallsvinklar, nätverk och geografisk hemvist, säger hon.

Bild

Werner Schmidt

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.