Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Avhopparen Hanna Wigh: SD-ledningen tystar ner sexuella trakasserier

Hanna Wigh (SD).
Hanna Wigh (SD). Foto: Jonas Ekströmer/TT

Riksdagsledamoten Hanna Wigh hoppar av Sverigedemokraterna i protest mot att partiledningen inte agerat mot sexuella trakasserier.

Enligt henne har hon berättat för partisekreteraren Richard Jomshof om ett övergrepp som en annan SD-riksdagsledamot begått mot henne - utan att några åtgärder vidtagits.

Påståendet tillbakavisas av SD som på måndagen gjort en polisanmälan.

I TV4:s ”Kalla fakta” berättar Hanna Wigh om när en SD-riksdagsledamot förgrep sig på henne.

– Han tog en hand runt min hals och körde upp ett finger i mitt underliv, berättar Hanna Wigh i programmet.

På måndagen ska hon meddela riksdagen att hon i likhet med två andra kvinnliga SD-ledamöter - partiledaren Jimmie Åkessons svärmor Margareta Larsson och uteslutna Anna Hagwall - blir politisk vilde i protest mot partiledningens agerande.

Personen som ska ha begått övergreppet sitter kvar i SD:s riksdagsgrupp.

– Efter händelsen gick jag till lägenheten, grät och åkte hem, berättar Wigh.

Varför polisanmälde du inte?

– Jag var helt ensam med den här mannen i ett rum och jag hade fortfarande någon naiv förhoppning om en framtid i partiet. Jag hade absolut gjort det, för jag uppmuntrar och förespråkar det, om jag hade jag mått bättre. Samtidigt måste jag vara realist och inse att jag var helt ensam med den här mannen och det lämnade inga fysiska bevis på min kropp, mer än det som det lämnade i själen.

Efter händelsen säger hon sig haft ett samtal med partisekreteraren Richard Jomshof.

– Jag talade med min partisekreterare om det som har inträffat. Hans ord var: ”Det låter för jäkligt”. Men han var inte intresserad av att fortsätta konversationen med mig över huvud taget.

Men du berättade om det som hänt och sedan ville han inte höra mer om det?

– Han ville inte höra några detaljer och ställde inga följdfrågor - ingenting.

Vad hade du för förhoppningar att han skulle göra?

– Jag har varit med så länge i partiet att jag inte hade några förhoppningar på honom. Men jag ville att han skulle veta.

Men SD:s presschef Henrik Vinge förnekar att Hanna Wigh ska ha haft något samtal med Richard Jomshof om händelsen.

– Det är inte sant. Jag fick reda på det här sent i går eftermiddag. Så jag kunde inte agera snabbare än vad jag har gjort, säger Henrik Vinge.

Så hon har inte pratat med Richard Jomshof?

- Det får du fråga Richard, men jag får verkligen inte den uppfattningen. Vi har försökt reda ut den här saken. Vi får inget svar på vad det är som har hänt och vem det är som kan ha gjort det.

På måndagen polisanmälde SD händelsen.

– I morse gick jag till polisen och sade att det finns uppgifter om att detta ska ha skett och jag vill att ni utreder det, säger SD:s presschef Henrik Vinge.

Jag har varit med så länge i partiet att jag inte hade några förhoppningar på honom.

Partiets polisanmälan upprör Hanna Wigh.

– Det låter helt absurt. Man har vetat om det här rätt länge. Jag bli så provocerad, säger hon.

Avhopparen anklagar SD-ledningen för att utnyttja henne.

– Man väljer det här som någon form av krishanteringsstrategi. Det handlar om att lugna nätsvansen och rikta ett agg och misstroende mot oss som väljer att prata om det. Det handlar om smutskastning: ”Du kan inte lyssna på Hanna i den här frågan, för hon har ju inte polisanmält!”

Händelsen menar hon bara är ett exempel på många där kvinnor i det mansdominerade partiet behandlas illa.

– Det förekommer så många oegentligheter i partiet. Man sopar saker och ting under mattan och vill ge sken av att vara ett parti som står upp för kvinnors trygghet och att man står upp mot oärliga, korrupta politiker, samtidigt som det är ett utbrett problem i partiet med odrägligt och ohederligt beteende, säger Hanna Wigh.

Hon anklagar partiledningen för att inte ta anklagelser om sexuella trakasserier på allvar.

– Man arbetar systematiskt för att tysta ner saker och ting, hävdar Hanna Wigh.

Påståendet tillbakavisas av SD-ledningen.

- Det är inte sant. Det är en lögn, säger Henrik Vinge.

Hanna Wigh har varit en av få öppet interna kritiker i partiet. Bland annat riktade hon kritik när två företrädare för partiets ungdomsförbund, Gustav Kasselstrand och William Hahne, uteslöts ur partiet. Hon slog också larm om att den tidigare riksdagsledamoten Anders Forsberg tagit pengar ur sin lokala partikassa.

Han dömdes och lämnade riksdagen - men har efter domen fått ett konsultuppdrag av partiet. Händelsen har bidragit till Hanna Wighs beslut att lämna det parti där hon varit förtroendevald sedan 2010.

– Självklart har det påverkat. Än en gång visar Sverigedemokraterna att man inte lever som man lär någonstans. Det är en dubbelmoral som präglar hela partiet, säger hon.

Hur är kvinnosynen i SD?

– Det är lite tuffare jargong, lite som verkstadsgolv. Det är tafsande på kontoret som sticker ut. Kvinnosynen tar sig framför allt uttryck i att det är väldigt mycket män som tar sig stora friheter och det är andra män som ser åt sidan när sådana saker inträffar. Man ser många ambitiösa kvinnor som söker sig till partiet och inte bli långvariga, eller som helt enkelt får bita ihop.

Vad har du haft för kontakt med Jimmie Åkesson i frågan?

– Våren 2016 hade jag möte med Jimmie. Han visste inte mycket då om vare sig Forsberg eller händelser inom partiet. Det var "jag vet inte" eller att han hade hört talas om någonting, men inte var så insatt. Våren 2015 hade vi ett samtal på en fest där han beskrev att förövaren hade "en problematisk relation till kvinnor".

Har du fått något stöd av partiledningen?

– Nej, ingenting. Partisekreterarens kommentar att ”det låter för jäkligt” är väl det största stödet som jag fått.

Hanna Wigh anser att hennes gamla parti präglas av dubbelmoral.

– Vi själva kritiserar att fullbordade gruppvåldtäkter inte ens leder till åtal och att tjejer inte vågar göra polisanmälan. Sedan använder man det som krishantering. Det rimmar så illa och gör mig så upprörd, säger Hanna Wigh.

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson, Paula Bieler, partiledare Jimmie Åkesson och partisekreterare Richard Jomshof 2016.
Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson, Paula Bieler, partiledare Jimmie Åkesson och partisekreterare Richard Jomshof 2016. Foto: Claudio Bresciani/TT

Hon ser det som ett tecken på att en osund kultur präglar det mansdominerade tredje största riksdagspartiet.

– Nu visar Sverigedemokraterna sitt rätta ansikte. Man vill inte göra någonting åt det, för man har satt i system att ha hållhakar på varandra hela tiden, säger Hanna Wigh.

DN har sökt Jimmie Åkesson och Richard Jomshof, men presschefen Henrik Vinge säger att det är tills vidare han som ger kommentarer.

Den 30-åriga Hanna Wigh ska sitta kvar i riksdagen till valet om ett år.

– Det skulle vara bedrövligt att inte kunna förvalta det förtroende som jag fått av väljarna och ge järnet sista året.

Vad hoppas du kunna göra som politisk vilde?

– Framför allt väcka opinion och sätta ljus på viktiga frågor.

Vad som händer efter valet vet hon inte.

– Jag har ingen aning om vad som kommer att hända. Men det känns som en vikt som har släppt från bröstet. Man är ifrån det och behöver inte må dåligt.

Henrik Vinge anser att Wighs avhopp handlar om att hon inte skulle få fortsatt förtroende på partiets listor inför valet nästa år.

- Nu har valberedningen haft möte och det är möjligt att Hanna är besviken efter det. Hon har också varit inblandad i en hel del konflikter lokalt, hävdar Henrik Vinge.

Nyligen var Hanna Wigh inblandad i ett slagsmål med en annan kvinnlig SD-politiker när Sverigedemokraterna i Falköping höll budgetmöte. Händelsen är polisanmäld av båda inblandade för misshandel och olaga hot.

Sverigedemokraterna hade 49 riksdagsledamöter efter valet 2014 när partiet fick 12,9 procent. Nu är det 46 kvar sedan tre blivit politiska vildar.

- Vi är ett relativt nytt parti som vuxit väldigt fort. Då händer det att vissa strukturer och personer inte funkar i de rollerna som de har fått. Vi lär oss och blir ständigt bättre. Under nästa mandatperiod är jag övertygad om att vi kommer att ha en betydligt bättre stabilitet, säger Henrik Vinge

Riksdagens fjärde politiska vilde, den avhoppade moderaten Patrick Reslow, ingår numera i SD:s riksdagsgrupp.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.