Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Avslöjandet om Sverige ord för ord

Sverige samarbetar mycket nära med underrättelsetjänsterna i USA och Storbritanninen när det gäller övervakning på det globala nätet. Det uppgav den brittiske journalisten Duncan Campbell när han framträdde i EU-parlamentet på torsdagen. Här är vad han sade om Sverige ord för ord.

"Förvånande nog för det här parlamentet och den här unionen har en ny organisation anslutit till Five Eyes genom att bidra med betydelsefulla arrangemang för avlyssning. Den anses enligt dokumenten vara GCHQ:s största samarbetspartner utanför de engelsktalande länderna och det är Sverige.

Försvarets radioanstalt har drivit satellitanläggningar för avlyssning i många år och man har även stiftat nya internetlagar som gör det möjligt att få tillgång till undervattenskablar. De svenska deltagarnas betydelse för Five Eyes är förstås att de har tillgång till kablar som ingen annan kan nå.

Så det globala övervakningssystemet sprids, om det inte stoppas, inom EU genom att inte bara mitt land Storbritannien deltar utan också genom ytterligare en medlemsstats mycket aktiva och samarbetsvilliga medverkan, Sverige. Arrangemangen för det samarbetet tycks vara mycket varierande."

Fotnot 1: Med Five Eyes åsyftas USA, Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland.
Fotnot 2: GCHQ står för Government Communications Head Quarters och är den brittiska myndigheten för signalspaning.
Fotnot 3: ”Nya internetlagar” syftar troligen på den omdebatterade FRA-lagen.
Fotnot 4: De kablar som endast Sverige sägs ha tillgång till är framför allt kabeln mellan svenska östkusten och Baltikum.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.