Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Bäddat för strid om Dambergs hjärtefråga

Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg välkomnar en diskussion om ungdomsarbetslösheten på partiets kongress som startar på onsdagen.
Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg välkomnar en diskussion om ungdomsarbetslösheten på partiets kongress som startar på onsdagen. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Välfärdsvinsterna är den stora prestigestriden på S-kongressen. Men partiet vill att jobb­frågan ska dominera i Göteborg. Även där riskerar S-ledningen en förlust. ”Det bubblar underifrån, det är inget snack om saken”, säger Socialdemokraternas grupp­ledare Mikael Damberg.

Partikongressen i Göteborg är ett avstamp för Socialdemokraterna inför nästa års valrörelse. Eftersom jobbfrågan är partiets tänkta val­vinnare är tanken att jobben ska dominera diskussionerna i Göteborg.

Den som ska baxa igenom jobbpolitiken är Mikael Damberg, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen. Han menar att sysselsättningen är helt central för att S ska återvinna förtroendet som regeringsparti.

– När vi tappade jobbfrågan och inte pratade lika mycket om vikten av att göra rätt för sig i samhället, när den frågan tunnades ut, tappade vi också i ekonomisk trovärdighet. Jag tror att det hänger ihop, säger Mikael Damberg.

Större delen av jobbpolitiken är relativt okontroversiell internt inom socialdemokratin. Men det finns en stor stridsfråga inför kongressen – ungdomsarbetslösheten.
Partiets ungdomsförbund, SSU, driver tillsammans med LO linjen att unga ska garanteras jobb eller utbildning efter 90 dagars arbetslöshet. Flera distrikt har anslutit sig till SSU-linjen och mycket talar för att den vinner på kongressen.

– Det bubblar underifrån, det är inget snack om saken. Jag tror att det bubblar underifrån eftersom en socialdemokratisk kongress till stor del består av kommunpolitiker. De sitter och ska hantera en ungdomsarbetslöshet som skenar, säger Mikael Damberg.

Stefan Löfven har tidigare presenterat ett förslag om att unga ska få jobb eller utbildning efter den dubbla tiden, 180 dagar. Men redan inför kongressen har partistyrelsen delvis backat från 180-dagarsförslaget. I kongressmaterialet slås ingen tidsgräns fast.

– När vi tittar på mandatperioden fyra år framåt finns det all anledning att skärpa vår politik ytterligare, vi har i det här läget inte gått fram med en exakt siffra, säger Mikael Damberg.

När DN frågar om partiledningen räknar med en förlust i frågan svarar Damberg kryptiskt:

– Det är alltid så att kongressen vinner alla beslut eftersom det är kongressen som fattar beslut. Partistyrelsen vill ju aldrig förlora många omröstningar. Men det är klart att det måste vara dialog om hur man går framåt, vilken tids­period och om ambitionsnivån. Nu får vi en diskussion om ungdoms­arbetslösheten som jag välkomnar.

En annan fråga som kommer att föranleda het debatt på kongressen är föräldraförsäkringen. Även där finns LO bland kritikerna, i det här fallet med krav på att partiet ska förorda en tredelad föräldraförsäkring.

Men partiledningen vill inte binda sig i det här skedet.

I Framtidskontraktet, de politiska prioriteringar som kongressen ska besluta om, konstateras att S vill se en jämn fördelning av föräldraledigheten, ingenting om hur det ska gå till.

Mikael Damberg säger att partiets principiella hållning fortfarande är att en tredelad modell ska vara nästa steg på vägen mot en mer jämställd föräldraförsäkring. Den försiktiga linjen handlar, enligt Damberg, om att ha handlings­frihet inför nästa mandatperiod.

– Vad vi kommer att gå till val på är en senare fråga. Det här är en inriktning. Jag tror att det är viktigt att se att vi nu inte låser fast oss i vilken takt och hur vi kommer vidare i den här frågan.

– Man kan inte heller bortse från att många människor tycker att dagens föräldraförsäkring är väldigt bra.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.