Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Både höjt och sänkt försvarsbud från regeringen

Försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Other: Lotta Härdelin

Försvarssamtalen fortsatte på tisdagen, dagen efter Kristdemokraternas avhopp. Moderaterna och Centerpartiet förhandlar med försvarsminister Peter Hultqvist (S) om hur stora extraanslagen ska vara under de kommande tre åren – trots att regeringen efter sommaren sänkt sitt bud med en kvarts miljard kronor, erfar DN.

Enligt uppgift sänkte regeringen i måndags sitt bud för perioden 2018-2020 från 6,25 till 6 miljarder kronor.

– Det var orsaken till KD:s avhopp, berättar en person med insyn i förhandlingarna.

Kristdemokraterna vill se ett anslag på tio miljarder kronor under de tre kommande åren.

Däremot höjde samtidigt regeringen budet för nästa år från 1,25 till 2 miljarder kronor. Den summan är densamma som Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra satte sin sitt partis minimigräns för 2018 vid ett utspel under Almedalsveckan tidigare i sommar.

Förhandlingarna om extraanslagen till Försvarsmakten, som krävt nio miljarder kronor och ytterligare en miljard till civilförsvaret, ska vara avslutade senast på tisdag nästa vecka när det så kallade tabellverket för höstens budget låses.

Två dagar senare, den 24 augusti, ska finansminister Magdalena Andersson (S) i samband med regeringens traditionella kräftskiva på Harpsund presentera hur stort överskott som hon väntar sig i statsfinanserna nästa år.

De försvarspolitiska talespersonerna i Moderaterna, Hans Wallmark, och Centerpartiet, Daniel Bäckström, ville på tisdagen inte svara på frågor från DN.

Ewa Stenberg: Pressen ökar på M och C

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.