Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Bakslag för försvarsvänliga i M

Moderaternas stämma avslog på fredagskvällen ett förslag om att låta Försvarsmakten planera för ett större försvar, för att kunna möta ett sämre läge i omvärlden. Det röstades ned med stor majoritet.

Nu beslutade stämman i stället om att försvarsomställningen ska fortsätta som regeringen planerat, och att försvarsförmågan därigenom ska stärkas. Moderaterna upprepar också att partiet vill verka för en svensk anslutning till Nato. Men för att Sverige ska alliera sig med Nato krävs ”bred parlamentarisk förankring och folkligt stöd”. Helst ska Finland också gå med.

Förslaget om att låta Försvarsmakten planera för att kunna växa var de mest försvarsvänliga moderaternas försök att få sitt parti på att satsa ännu mer på det militära.

”För att i rätt tid kunna möta möjliga förändringar i omvärldsläget ska Försvarsmakten ge i uppdrag att planera för styrketillväxt”, lydde formuleringen som avslogs.

Under debatten bad partistyrelsens representant, riksdagsledamoten Hans Wallmark, ombuden att betänka att Sverige på Socialdemokraternas tid präglades av nedlagda regementen och nedskärningar. Mot dem ställde han regeringens insatsorganisation, som ännu inte är färdigbyggd.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.