Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Bara 30 procent av väljarna stöder S och MP

Efter en dramatisk politisk höst faller stödet för regeringen. Socialdemokraterna och Miljöpartiet har tillsammans inte mer än 30 procent av väljarna bakom sig, visar DN/Ipsos. ”Sedan valet har S och MP tappat runt 500.000 väljare”, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

Efter ett dramatiskt supervalår som så när slutade i ett extraval trodde många att 2015 skulle innebära mer vardag i svensk politik. Så blev det inte. I stället präglades 2015, och i synnerhet hösten, av en rad kriser.

Decemberöverenskommelsen som skulle garantera stabiliteten i svensk politik överlevde inte ens i 10 månader. Uppgörelsens fall förändrade i ett slag den politiska spelplanen som blev mer rörlig.

Men frågan som definierat hösten 2015 är flyktingkrisen. Innan året är över kommer 170.000 människor att ha sökt asyl i Sverige, mer än dubbelt så många som det tidigare rekordåret 1992. Vissa veckor har nästan 11.000 flyktingar kommit till Sverige och i synnerhet bostadssituationen är mycket ansträngd.

Flyktingströmmen har fått regeringen att ta till drastiska åtgärder. Till stora delar genomförs förslagen, bland annat id-kontroller på tåg och bussar, med stöd av flera av allianspartierna. Trots den dramatiska utvecklingen har opinionsläget varit ganska stabilt under hösten. Tills nu. I DN/Ipsos decembermätning har Socialdemokraterna ett stöd på 24,7 procent, den lägsta nivån sedan dagarna före Håkan Juholts avgång i januari 2012. Miljöpartiet har med 5,3 procent sin sämsta siffra på drygt sex år. Tillsammans samlar de båda regeringspartierna inte mer än 30 procent av väljarna. Var för sig är partiernas minskningar inom felmarginalen, men regeringens totala tapp är statistiskt signifikant.

– Sedan valet har S och MP tappat runt 500.000 väljare och tillsammans har de tre rödgröna partierna sitt sämsta stöd sedan 1991, säger David Ahlin.

När Ipsos i november mätte förtroendet för regeringens agerande under flyktingkrisen var betygen låga. David Ahlin tror att det är huvudförklaringen till regeringens opinionsras.

– Det där tror jag hänger ihop, säger David Ahlin.

Tittar man djupare i materialet finns fler oroande mönster för båda regeringspartierna. Stödet för Socialdemokraterna bland väljare under 29 år ligger i december på endast 16 procent. Det finns också ett statistiskt signifikant flöde från S till Sverigedemokraterna.

– Tittar man på de som röstade på Socialdemokraterna i riksdagsvalet skulle 10 procent rösta på Sverigedemokraterna i dag, säger David Ahlin.

På en uppmärksammad presskonferens i november brast rösten för Miljöpartiets ena språkrör Åsa Romson när hon berättade om den nya flyktingpolitiken. Partiet som egentligen förespråkar en mycket liberal migrationspolitik står nu bakom kontroversiella åtgärder som att försvåra familjeåterföreningar och att ge barn temporära uppehållstillstånd.

Åtgärderna har kritiserats hårt internt i partiet och mycket tyder på att missnöjet märks i partiets opinionssiffror. Tillsammans med Kristdemokraterna har MP för tillfället de minst mobiliserade väljarna.

– Miljöpartiet har dåligt mobiliserade väljare. Just nu behåller man bara sex av tio av dem som röstade på partiet i riksdagsvalet, säger Ahlin.

Allianspartierna står i princip still men tillsammans ökar de med 1,9 procentenheter. För första gången i år har Alliansen en betydande ledning över de tre rödgröna partierna. Sverigedemokraterna når med 18,9 procent sin bästa notering hittills i Ipsos mätningar. Partiet är i dag Sveriges största politiska parti bland män.

– Även i Sydsverige är Sverigedemokraterna största parti med ett stöd på drygt 30 procent, säger David Ahlin.

Foto:

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.