Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Bara SD och V får fler medlemmar

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder.
Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder. Foto: Leif R Jansson / Scanpix

Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet är de enda riksdagspartier som får fler medlemmar. Alla andra partier fortsätter att tappa och mest tappar Miljöpartiet.

Sverigedemokraterna noterar den högsta ökningen av nya medlemmar med hela 48 procent jämfört med 2011. Då hade partiet 5.343 medlemmar för att vid utgången av 2012 ha 7.890.

– Aldrig tidigare har vi haft så många medlemmar och tillströmningen tycks inte avta, kommenterar partisekreteraren Björn Söder.

Vänsterpartiet ökar med 9 procent, eller 1.028 fler medlemmar.

– Siffrorna talar ju för sig själva. Människor söker sig till ytterligheterna, snarare än till mitten, säger statsvetaren Mikael Persson vid Göteborgs universitet.

Hos övriga partier är det bara minussiffror, och mest tappade Miljöpartiet med 9 procent.

– Det är regel snarare än undantag att partierna tappar medlemmar i mellanvalsperioder och ökar under valår, säger partisekreteraren Anders Wallner.

De två stora partierna, S och M, tappar procentuellt ungefär lika mycket. Moderaterna tappade 5 procent medan Socialdemokraterna tappade 4 procent.

– Stämningen i partiet är bra och det värvas en hel del nya medlemmar, många av dem unga. Att vi trots allt tappar medlemmar visar att vi måste jobba ännu hårdare, säger partisekreteraren Carin Jämtin (S).

KD är det parti som procentuellt tappat minst, 3 procent, medan Centerpartiet backar 5 procent. FP:s siffror ännu inte är redovisade men prognosen pekar i alla fall inte på någon ökning.

Medlemsflykten har pågått under mycket lång tid. 1960 var 20 procent av den röstberättigade befolkningen med i något parti. 2010 var det 3,7 procent. Under 1990-talet tappade partierna ungefär en tredjedel av sina medlemmar, och farhågor uttrycktes att det inte skulle finnas kvar några medlemmar om tio år med den takten.

– Så illa blev det inte, vilket väl ingen trodde. Alla förstod att det skulle plana ut, men ingen visste på vilken nivå. Nu tycks det vara 3-4 procent, säger Mikael Persson.

Det finns två skolor kring utvecklingen. En alarmistisk som varnar för riskerna för demokratin och en som inte är fullt lika orolig.

– Det finns inga belägg för att yngre skulle vara mindre engagerade i dag än tidigare generationer. Däremot tar sig deras engagemang litet andra uttryck, och då är det partiengagemang man väljer bort, säger Persson.

– Det är fortfarande runt 240.000 som är partimedlemmar, det är hyggligt många människor, säger Mikael Persson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.