Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Barn röstar om M:s riksdagskandidater

Foto: Lars Lindqvist

Tolvåringar har varit med och valt ut vilka politiker som ska företräda Moderaterna i höstens val. Det visar statistik från försöksnomineringen i Stockholms stad och län. På fredagskvällen kan statsministerns son Gustaf Reinfeldt ta en plats som toppkandidat till kommunfullmäktige i Solna – med stöd av medlemmar som saknar allmän rösträtt.

Moderata ungdomsförbundets ordförande i Solna är sedan i fjol Gustaf Reinfeldt.

Statsministerns 20-årige son bestämde sig i höstas för att i likhet med sina föräldrar, sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt och statsminister Fredrik Reinfeldt, också ge sig in i vuxenpolitiken.

I försöksnomineringen skördade han, tillsammans med många andra Muf-kandidater i Stockholms län, stora framgångar. Utan större lokalpolitisk erfarenhet hamnade han på femte plats i försöksnomineringen till en plats i kommunfullmäktige i nya hemkommunen Solna.

Han flyttades ner till elfte plats av nomineringskommittén, men står ändå på en säker plats eftersom partiet räknar med att få drygt 20 platser i kommunfullmäktige även om partiet gör ett sämre val i höst jämfört med för fyra år sedan.

– Gustaf är en kompetent kandidat. Han har stort stöd av medlemmarna, säger Elvira Hellsten, ordförande i nomineringskommittén.

Statistik från Moderaternas kansli för Stockholms stad och län visar att många Muf:are som deltagit i försöksnomineringen varit under 18 år.

– Den yngsta som röstat är tolv år. Det är tillåtet enligt reglerna, säger Håkan Wallensten, organisationsansvarig på Moderaternas Stockholmskansli.

Det är första gången sådan statistik funnits eftersom omröstningen nu skett digitalt. Enligt siffror som DN tagit del av var drygt 3 procent av de som röstat i Stockholms läns kommuner vid sidan om Stockholms stad har varit 12-17 år. I Stockholms stad är siffran 2,4 procent.

– Det är försumbart. Är man medlem så är man. Och eftersom försöksnomineringen bara är rådgivande så tycker jag inte att det är något problem, säger Sverker Eriksson, chefsombudsman för Moderaterna i Stockholms stad och län.

Ungdomsförbundet MUF:s kandidater har den senaste tiden skördat skördat stora framgångar i den interna processen. Misstankar om fusk har utretts av partikansliet utan att några bevis hittats. Bland annat har den nuvarande Muf-ordföranden i Stockholms stad och län Jessica Rosencrantz, 26, och ordföranden i MUF:s valberedning Tina Ghasemi, 28, blivit toppkandidater till riksdagen och petat flera av de nuvarande riksdagsledamöterna med lång erfarenhet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.