Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Bert Karlsson backar upp nytt politiskt parti

Bert Karlsson stöttar nytt parti.
Bert Karlsson stöttar nytt parti. Foto: Björn Larsson Rosvall/ TT

Bert Karlsson ger sig in i politiken igen. Han lovar uppbackning av det nya Industripartiet, skriver SvD. Partiet satsar på två frågor: industri och invandring.

Affärsmannen Lars Carlström är den som står bakom partiet och är mest känd som Vladimir Antonovs talesperson i Sverige i samband med försöken att rädda Saab.

Nu byter han bana och vill starta ett nytt parti. Syftet är att industrin ska växa sig stark igen efter år av misskötsel av politikerna i riksdagen, enligt Carlström. Han vill även inrätta ett industridepartement.

–Vi är inte i topp längre, vi färdas i fel riktning. Vi måste satsa hårdare på industrin. Det är generatorn i välfärden, säger han till Svenska Dagbladet.

Partiets andra fokus är invandrarfrågan. Där vill man se över om Sverige kan ”härbärgera alla”. Enligt Carlström finns det anledning att se över om man ska ha en försiktigare framfart när det gäller invandringsfrågorna så att man kan hjälpa alla på bästa sätt. Men det handlar inte om minskad invandring, menar han.

Vem som ska bli partiets ledare är ännu höljt i dunkel. Lars Carlström säger till SvD att det inte är han, och är förtegen om vilka fler som är delaktiga i partibildningen. Men det rör sig om ”namnkunniga personer”.

En av dem som ger sitt stöd är affärsmannen Bert Karlsson.

– Om jag kan stötta det så kommer jag att göra det, säger han till SvD.

Bert Karlsson har redan erfarenhet som politiker. 1991 startade han och Ian Wachmeister det nyliberala och högerpopulistiska Ny Demokrati som tog sig in i riksdagen.

Trenden att starta enfrågepartier är dessutom på uppåtgående. Antalet mandat för lokala partier i kommunerna har nästan tredubblats sedan början av 1980-talet.I höstas grundade till exempel juristprofessorn Dennis Töllborg antkorruptionspartiet Öppna Göteborg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.