Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-13 21:26 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/beskedet-som-kan-fa-sd-att-falla-budgeten/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Beskedet som kan få SD att fälla budgeten

Foto: Lotta Härdelin/TT

Kostnaderna för invandringen är viktiga för om Sverigedemokraterna ska fälla regeringens budget i riksdagen. Nu öppnar Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Anna Kinberg Batra för att Alliansens budget just på den punkten kan komma att skilja sig från regeringens budget. ”Om de lägger mindre pengar så blir det ju intressant, säger Oscar Sjöstedt (SD), ekonomisk-politisk talesperson, till DN.

Efter finansutskottets möte på tisdagen fick Anna Kinberg Batra, som också är Moderaternas gruppledare i riksdagen, frågor om hur Migrationsverkets nya prognos för antalet asylsökande påverkar den kommande skuggbudgeten från Allianspartierna.

– Redan vid Fredrik Reinfeldts sommartal så var vi tydliga med att vi vill och måste vara beredda på att det är fler människor på flykt nu än det varit sedan andra världskriget, säger hon.

Men det är inte säkert att de fyra borgerliga partierna, som ska presentera en gemensam skuggbudget senast på måndag, lägger lika mycket pengar på migration och integration som regeringen. Det kan komma att finnas skillnader.

– Det kan det säkert göra. Det återkommer vi i så fall om i vår budgetmotion när den presenteras, säger Anna Kinberg Batra.

En sådan eventuell skillnad i budgeterade kostnader för invandringen kan vara avgörande för hur Sverigedemokraterna ställer sig. SD håller öppet för att kan i en slutlig omröstning i december välja att antingen lägga ner sina röster eller rösta på Alliansens budget.

– Det beror på hur Alliansen ställer sig. Det kan ha bäring. Om de lägger mindre pengar så blir det ju intressant, säger Oscar Sjöstedt (SD), ekonomisk-politisk talesperson.

Just nu pågår diskussioner i SD-ledningen – med den vikarierande partiledaren Mattias Karlsson i spetsen – om hur partiet ska agera. Om SD ställer sig bakom alliansbudgeten kan det skapa en regeringskris, vilket i sin tur kan tvinga fram ett nyval inom 90 dagar.

– Vi diskuterar det ganska frekvent, ivrigt och ingående. Men än så länge har vi bara ett alternativ på bordet, så vi måste avvakta det andra alternativet också, säger Oscar Sjöstedt.

Det är dock uteslutet att SD röstar på regeringens budget. Riksdagens tredje största parti som har en vågmästarroll har också blivit mer negativt inställt efter att den rödgröna regeringens första budget lagts fram.

– Vi blev negativt överraskande, bland annat av skattehöjningen för äldre på arbetsmarknaden som jag inte ser att man gått till val på. Det i kombination med allmänna skattehöjningar på arbete leder automatiskt till färre jobb och det gjorde mig negativt överraskad, säger Oscar Sjöstedt.

SD:s skuggbudget kommer troligen först på måndag som är sista dag för den allmänna motionstiden. Partiet vill först se både regeringens och Alliansens alternativ.

– Har vi mycket mer gemensamt med Alliansens budget kommer det att påverka vårt ställningstagande så klart, säger Oscar Sjöstedt.

Om SD skulle rösta på Alliansens budget skulle det kunna tvinga fram ett nyval som ska hållas inom 90 dagar. Frågan är dock om SD skulle vilja tvinga fram en sådan situation med tanke på att partiledaren Jimmie Åkesson är sjukskriven.

Allianspartierna kan också medvetet komma att lägga mer pengar än regeringen på till exempel integrationen. I så fall skulle det vara svårt för SD att stödja en sådan budget.

Bakgrunden till ett sådant agerande skulle kunna vara det faktum att Moderaterna vid ett hotande nyval också skulle befinna sig i en besvärlig situation eftersom en ny partiledare efter Fredrik Reinfeldt ska väljas först i mars.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.