Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Beslut om Ojnareskogen överraskade på Regeringskansliet

Flera av de intressen som vill att kalkbrytning i Ojnareskogen ska tillåtas har efter DN:s artikel vänt sig till Regeringskansliet.
Flera av de intressen som vill att kalkbrytning i Ojnareskogen ska tillåtas har efter DN:s artikel vänt sig till Regeringskansliet. Foto: Beatrice Lundborg

Avslöjandet om att regeringen beslutat att skydda Ojnareskogen överraskade många – även i Regeringskansliet. På tisdagsförmiddagen satt statsminister Stefan Löfven och miljöminister Åsa Romson i möte om hur beslutet ska offentliggöras.

DN kunde på tisdagen avslöja att regeringen vill att den omstridda Ojnareskogen på norra Gotland ska bevaras. Hela området kring Bästeträsk förselås bli ett Natura 2000-området, vilket är en EU-klassificering för särskilt värdefull natur. Beslutet innebär att planerna på kalkbrytning i området sannolikt stoppas.

Inom regeringen har det länge funnits starka spänningar i Ojnare-frågan mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet. DN:s avslöjande överraskade många även i Regeringskansliet. Enligt vad DN erfar finns det en omfattande nervositet inom S, i synnerhet på näringsdepartementet, för hur beskedet kommer att tas emot.

Flera av de intressen som vill att kalkbrytning i Ojnareskogen ska tillåtas har efter DN:s artikel vänt sig till Regeringskansliet.

– De vill förhala beslutet, säger en källa.

Statsminister Stefan Löfven och miljöminister Åsa Romson träffades på tisdagsförmiddagen för att diskutera hur beskedet ska offentliggöras. Det formella beslutet om att skydda Ojnareskogen tas formellt på ett regeringssammanträde, antingen nu på torsdag eller veckan därpå.

Läs mer: DN Debatt: ”Självklart att regeringen bör ge skydd åt Ojnareskogen”

För många miljöpartister är Ojnareskogen en viktig principfråga, där det i princip hade varit omöjligt att backa. Riksdagsledamoten Carl Schlyter (MP) är en av de som krävt att regeringen ska skydda skogen.

– Vi får lyssna på beslutet när det kommer. Jag räknar dock kallt med att regeringen fattar det här beslutet. Det är helt logiskt utifrån att Miljöpartiet och Socialdemokraterna bildat regering tillsammans, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.