Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Bidragen till tomma SD-stolar stoppas

Nu stoppas miljonbidragen till Sverigedemokraternas tomma stolar i kommuner och landsting. Däremot får SD grönt ljus för att skicka skattepengar från lokala föreningar till partiets valkassa.

Överenskommelserna har vuxit fram i den parlamentariska kommitté för utredning om kommunal demokrati som presenterar sitt förslag nästa år.

– Vi behöver föreslå skärpningar av reglerna, säger kommitténs ordförande, kristdemokraten Stig Nyman, till DN.

När Sverigedemokraternas landsdagar inleds i dag väntas användningen av det skattefinansierade partistödet bli en het debattfråga. Sedan 2008 har lokala SD-föreningar tvingats föra över 40 procent av det kommunala partistödet till den centrala partikassan.

Sedan flera motionärer protesterat föreslår SD-ledningen en återgång till den 25-procentiga nivå som gällde före 2008.

Ändå kan SD med denna teknik få en valkassa på cirka 35 miljoner kronor till valrörelsen 2014. Det är nästan dubbelt så mycket pengar som partiet hade inför valet 2010.

Kritiker anser att SD utnyttjar ett kryphål i lagen. Lokala partipengar ska användas för att främja demokratiarbete i kommuner och landsting, har bland annat Socialdemokraterna framfört.

Men i den parlamentariska kommitté för utredning om kommunal demokrati som ska vara klar i maj nästa år finns ingen majoritet för en regeländring.

– Jag tror mig kunna bedöma att det inte blir några radikala ändringar av praxis i vårt förslag. Partier är ideella föreningar som löser sådana servicefrågor på olika sätt, säger Stig Nyman.

En orsak till att det inte finns någon majoritet är att även Stig Nymans eget parti, Kristdemokraterna, och Moderaterna är de partier som mest ägnar sig åt att skicka pengar mellan kommuner, landsting och riksorganisationen, enligt en statlig utredning.

Däremot tycker sju av åtta partier i kommittén att reglerna för partipengar till tomma stolar ska stoppas. Det finns tomma SD-stolar i sjutton kommuner, enligt en sammanställning som TT gjort.

Trots detta kvitterar partiet ut flera miljoner i partistöd från kommunerna för de tomma platserna.

En eventuell lagskärpning får effekt på partiernas ekonomi efter valet 2014.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.