Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

”Bilden vi hade av oss var felaktig”

Efter att ha backat i valet finns en bred intern kritik inom Miljöpartiet. Partiet var för fixerat vid Sverigedemokraterna och slarvade bort miljöfrågorna. ”Det blev för mycket fokus på maktpolitik, snarare än på innehållet i politiken”, säger MP:s gruppledare Maria Ferm.

Miljöpartiet har fått en tuff start i regeringsställning. Partiet har gått med på flera svårsmälta kompromisser och så sent som i går hotade alliansen med att inte släppa in de gröna i den viktiga pensionsgruppen.

Till helgen samlas miljöpartister från hela Sverige i Karlstad för kommundagar. Årets riksdagsval var det tredje i rad där Miljöpartiet gjorde sämre ifrån sig än väntat. Framträdande MP-politiker som DN talat med är kritiska mot partiets valrörelse på flera områden.

Att Miljöpartiet i slutspurten satsade hårt på den så kallade ”bronsmatchen” mot Sverigedemokraterna var ett misstag.

– Jag var inte så förtjust i den fokuseringen. Det är bättre att fokusera på politiken än på pallplatsen, säger den tidigare partisekreteraren Håkan Wåhlstedt.

Han får medhåll av Maria Ferm, gruppledare i riksdagen och en av arkitekterna bakom migrations­överenskommelsen.

– Det blev för mycket fokus på maktpolitik, snarare än på innehållet i politiken. I EU-valrörelsen hade vi tydligt prioriterade frågor, som en öppen och human migrationspolitik, som vi drev offensivt. I den nationella valrörelsen tog vi inte debatten i sak, säger hon.

Partiledningen får också kritik för att partiet tappade miljöfrågorna under valrörelsen.

– Det är så klart ett jättemisslyckande. Det är vår mest grundläggande fråga och vi lyckades inte få upp den på dagordningen, säger Magda Rasmusson, språkrör i Grön Ungdom.

Karin Svensson Smith, ordförande i riksdagens trafikutskott och klimat­ansvarig i partistyrelsen, menar att budskapet blev för splittrat. I ambitionen att bredda politiken till andra områden, som skolfrågorna, blev miljöbudskapet urvattnat.

– Valresultatet ska ses i ljuset av att man tidigt valde att samtala om flera olika frågor, där klimat inte fick mycket mer utrymme än andra frågor, säger hon.

Den beryktade kolbiten, som språkrören visade upp i flera tv-debatter, är enligt henne ett illustrativt exempel på hur miljöfrågorna slarvades bort i valrörelsen.

– Jag tror att folk vill veta hur ­tågen ska kunna fungera bättre eller hur tillgången på fordonsgas ska förbättras. Den sortens konkreta klimatfrågor tror jag är bättre än att flytta över problemet till en kolbit från Tyskland. Jag tror att väldigt få utöver reklamnissarna själva tycker att det var en särskilt briljant idé, säger Karin Svensson Smith.

Utöver kolbiten var dokusåpan ”Allt grönt”, där ett tv-team följde språkrören och deras medarbetare, ett av Miljöpartiets huvudnummer under valrörelsen. Men tv-programmet förstärkte bara bilden av MP som ett homogent storstadsparti, anser flera tunga miljöpartister.

– Den ger lite intrycket av en rätt enhetlig grupp i Stockholm i rätt enhetlig ålder. Den ger inte intryck av något som, tror jag, skulle appellera till folk i allmänhet i Sverige, säger Karin Svensson Smith.

Magnus Johansson, kommunalråd i Eskilstuna som hade en central roll i partiledningen under Peter Erikssons och Maria Wetterstrands språkrörstid, menar att ”Allt grönt” är en del av ett djupare problem som Miljöpartiet har med sin självbild.

– Det är otroligt introvert. Jätteroligt för oss själva. Men man gör ingen tv-reklam som kommunicerar till hela folket. Det är ett tecken på att det blir för självcentrerat och för lite väljar- och samhällsorienterat, säger han.

Efter det succéartade Europaparlamentsvalet räknade många miljöpartister med att framgångsvågen skulle fortsätta.

– Vi blev lite självgoda. Vi fick en bild av oss själva som väldigt duktiga och framgångsrika, säger Magnus Johansson.

Självsäkerheten påverkade hela valrörelsen negativt, menar han.

– Det blev faktiskt inte topprestationer från vare sig språkrör eller andra i själva valrörelsen. Jag tror att en orsak till det kan vara att man inte riktigt var synkade med den svenska väljarkåren. Man hade en felaktig bild av bilden av sig själv, säger Magnus Johansson.

Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner känner igen kritiken från sina resor i landet den senaste månaden. Hans analys är att partiet delvis lurades av att kampen mot SD fick mycket positiv respons i sociala medier. Men ”likes” på Ins­tagram resulterade i få nya röster.

Inför nästa val är en av de svåraste hemläxorna för Miljöpartiet hur man får fram miljöfrågorna på ett ”vettigt sätt”. Anders Wallner håller däremot inte med om att miljö­frågorna har tappat i betydelse på grund av att partiet breddade sig till fler frågor.

– Det finns inget tillfälle där vi valde bort att försöka göra ett miljö­utspel. Vi gjorde allt som stod i vår makt för att lägga de frågorna så centralt som möjligt, säger han.

Partisekreteraren försvarar också satsningen på dokusåpan ”Allt grönt”.

– Jag är stolt över det vi gjorde, sedan fick det inte den spridningen och den effekten vi hade hoppats på. Ambitionen att öppna upp hur en valrörelse fungerar är jag glad för att vi vågade göra.

I Eskilstuna regerar Magnus Johansson och Miljöpartiet tillsammans med S och V för den andra mandatperioden i rad. Just rege­ringserfarenheten tror han blir ovärderlig på riksplanet de kommande åren.

– Det viktiga nu är att leverera bra och sköta om Sverige på ett bra sätt, säger Magnus Johansson.

Anders Wallner håller med om det.

– Det viktigaste är att vi sitter i regeringsställning och i ännu fler styren runt om i landet. Att förvalta det på bästa sätt är det absolut viktigaste inför nästa val, säger Anders Wallner.

Fakta.

Bronsmatchen

MP satsade hårt på matchen mot SD om att bli tredje största parti. I partiet finns en utbredd kritik mot att det blev en sifferlek som skedde på bekostnad av att föra fram den egna politiken.

Miljöfrågorna

Miljöpartiet tog fram kolbiten för att slippa prata om bensinskatten. Resultatet blev en miljödebatt som hamnade i kolkraft i Tyskland och i kärnkraften. Många menar också att miljöfrågorna tog stryk när partiet satsade hårt på skol- och jobbfrågor.

Stad vs land

Förslagen om att höja bensinskatten skadade MP utanför storstäderna för tredje valet i rad. DN kunde i söndags avslöja att det nu pågår en intern debatt om att partiet måste tänka om. Tongivande miljöpartister menar att klimatpolitiken måste anpassas till förutsättningarna på landsbygden, annars kommer MP att förbli ett storstadsparti. DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.