Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Bildt försvarar sina uttalanden

Utrikesminister Carl Bildt (M) försvarar i skarpa ordalag sina uttalanden om Lundin Petroleum från SVT-programmet Skavlan, och går till angrepp mot DN för att fara med osanning.

– Han ägnar sig åt hårklyverier, säger Kerstin Lundell, journalist och författare till ”Affärer i blod och olja Lundin petroleum i Afrika”.

DN skrev i söndagens tidning om den växande kritiken mot Carl Bildt när det gäller de två fängslade svenska journalisterna i Etiopien. En del av den handlar om hans kopplingar till olje- och gruvfamiljen Lundin som letar olja i den konfliktfyllda regionen.

Kritiken som Carl Bildt nu riktar mot DN på sin blogg "Alla dessa dagar" handlar om vad han svarade i en Skavlan-intervju för två veckor sedan.

I intervjun förnekade utrikesminister Carl Bildt att Lundin Petroleum verkat i Etiopien, vilket DN skrev var felaktigt i gårdagens artikel. Detta eftersom familjen Lundin via stiftelser är den enskilt största aktieägaren i både Lundin Petroleum och Africa Oil - där det senare bolaget i dag driver verksamhet i Etiopien.

”Tidningen hävdar nu framträdande och på redaktionell plats att jag har farit med osanning. Det är en allvarlig anklagelse”, skriver Bildt på sin blogg.

"Ty Lundin Petroleum – ett företag där jag satt i styrelsen intill dess att jag blev utrikesminister – hade ingen ägande i Etiopien under den tid jag satt i styrelsen."

Men så tycker inte Kerstin Lundell att man kan se på det.

– Han har rätt rent tekniskt men fel i sak. Jag känner igen hans retorik, säger Kerstin Lundell, som har granskat Lundinsfärens bolagsaffärer i Afrika.

– Skavlan frågade om Lundin Petroleum rent generellt någonsin har haft verksamhet i landet, men Carl Bildt svarade på att Lundin Petroleum inte fanns där när han satt i styrelsen och att de inte finns där nu heller. Vilket stämmer. Men företaget har varit verksamma en period efter hans avgång. Men har sedan dragit sig tillbaka.

Lundell skjuter också in sig på ordet "verksamt", som Carl Bildt använder. Det stämmer att Lundin Petroleum inte hade någon verksamhet igång, men Carl Bildt var styrelsemedlem i företaget när förhandlingar om utvinning inleddes med Etiopien, enligt Kerstin Lundell.

– Han påstår att det inte har gjorts affärer, men det stämmer inte. Det förhandlades med regeringen. I vanligt språkbruk säger man att om man förhandlar så gör man affärer och då är man verksam, säger Kerstin Lundell.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.