Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Bildt om ryska flygövningen: Vi reagerar inte på allting

Den ryska flygövningen oroar inte utrikesminister Carl Bildt (M).
Den ryska flygövningen oroar inte utrikesminister Carl Bildt (M). Foto: Thanassis Stavrakis / AP
Moderaterna och Folkpartiet, de två största regeringspartierna, gör helt olika tolkningar av den ryska flygövningen vid Gotska sandön i påskas. Utrikesminister Carl Bildt (M) spelar ner händelsen – ett uttalande som får kritik av Folkpartiet försvarspolitiske talesperson Allan Widman (FP).

I samband med sin ankomst till EU:s utrikesministermöte i Luxemburg på måndagen tog Carl Bildt inte särskilt allvarligt på den ryska övningen.

– En viss upphetsning om detta har jag noterat. Under 20 år har vi inte haft nåt överhuvudtaget, men under de senaste två–tre åren har de varit ute och flugit över Östersjön då och då. Det är rätt sällan förekommande, säger Bildt till TT.

Att flygvapnet inte agerade mot de ryska planen ser han inte som uppseendeväckande.

– Vi reagerar inte på allting. Vi är inte uppe på allting. Det ska man inte göra. Flygvapnet går upp när det finns speciella skäl att gå upp, säger Bildt som inte planerar att ta upp händelsen med Ryssland.

Allan Widman, FP:s försvarspolitiske talesperson, tycker att Carl Bildt tar alldeles för lätt på det som hänt.

– Det bevisas väl bäst utav att åtminstone Danmark och Nato ansåg att det var tillräckligt intressant för att de skulle gå upp ifrån Litauen. Jag har lite svårt för att förstå den synpunkten, måste jag säga, säger Alllan Widman (FP) till DN.

Han anser tvärtom att den ryska övningen med bombplan ska tas på stort allvar.

– Det är ett avancerat uppdrag som skett nattetid, säger han.

Händelsen aktualiserar frågan om ett svenskt Nato-medlemskap och en återmilitarisering av Gotland, anser Folkpartiet. Allan Widman anser att det behövs incidentberedskap med Jas-plan alla dygnets timmar.

– När vårt närområde förändras måste vi följa med i den förändringen och visa närvaro, säger Allan Widman.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.