Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Bildt: Ryssland övade inte mot svenska mål

Grafik: Jonas Backlund, Foto

Den ryska flygstyrkan med tunga bombplan som övade nära svenskt luftrum under påsk­helgen övade inte anfall mot Sverige, säger utrikesminister Carl Bildt (M). Han dementerar nu de snart tre veckor gamla uppgifterna som väckt stor debatt.

– Det finns inte någon grund för det påståendet, säger han.

Hittills har varken Försvarsmakten eller regeringen bekräftat eller dementerat uppgifterna om att ryska bombplan på långfredagen skulle ha genomfört fingerade angrepp mot två bestämda mål i Stockholmsområdet och Syd­sverige.

Svenska Dagbladet uppgav att målen var två av Sveriges viktigaste militära anläggningar.

Utrikesministern avfärdar nu uppgiften och kallar debatten för ”rätt hysterisk”.

– Det finns inget sakligt underlag för påståendet att de övade anfall mot Sverige.

Han vill dock av sekretesskäl inte svara på vad de sex ryska planen i stället gjorde nära Gotska sandön på långfredagens natt.

– Vi har en väldigt god bild av vad som inträffade. Vi följer det mycket noga, säger han bara.

Finns det något i det ryska uppträdandet som du tycker är bekymmersamt?

– Allt är relativt. Jag har tittat lite mer i detalj på det område där vi har sett mer av detta, i havet utanför Norge. Där har de ryska flygningarna kommit i gång sedan ett antal år tillbaka. De är på en nivå som ligger obetydligt över tio procent av flygningarna under kalla kriget, säger Carl Bildt och tillägger:

– Även det svenska flygvapnet är ute och flyger över Östersjön, ibland i närheten av ryskt territorium.

Nästa vecka träffar Carl Bildt Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Han kommer inte att ta upp påskens ryska flygövning.

– Nej. Det har varit några stycken liknande övningar de senaste två åren.

Hur tolkar du att Ryssland börjat med sådana övningar?

– Att man övar det gamla bomb­flyget, avsett framför allt mot amerikanska hangarfartyg, igen. De vill få upp kapaciteten lite på de här förbanden som har varit väldigt långt nere.

Nu ökar Ryssland sin militära budget kraftigt, Carl Bildt använder termen ”ambitiös modernisering”. Han uppfattar inte upprustningen som hotfull.

– Nej, det gör jag inte. Det ryska försvaret krymper högst avsevärt kvantitativt. Men de satsar på att ge det modern materiel och de har börjat öva det igen efter det att de upptäckte alla brister i samband med Georgienkriget och efter att ha investerat mycket lite under en väldigt lång tid. Nu försöker Ryssland vara närvarande på ett annat sätt. De har en marin närvaro i Medel­havet som de inte hade tidigare.

Carl Bildt påpekar att Sverige under hans tid inte utsatts för några medvetna ryska flygkränkningar.

– Nej, vi har haft något fall med ett transportplan som gjort felaktigheter i föranmälan, men det räknar jag inte som militär kränkning. De huvudsakliga kränkningar som jag haft att hantera är svenska flygvapnets kränkningar av andra länder, men det har jag inte haft några på ett tag. Vi hade något år då vi kränkte Finland gång på gång på gång, vilket var lite irriterande.

Detta har hänt

22 april
Sex ryska flygplan, varav två tunga bomplan, har övat mot svenska mål utanför Gotska sandön under långfredagens natt den 29 mars, skriver SvD. Samtidigt fanns det inga svenska plan i beredskap att lyfta eftersom de inte står redo dygnet runt.

23 april
Sveriges beredskap kritiseras av flera politiker. Riksdagens försvarsutskott kallar Försvarsmakten till sammanträde den 25 april.
Försvarsminister Karin Enström (M) säger att den ryska övningen ”är en del i ett utökat och förändrat övningsmönster som vi har sett under senare tid. Det här känner vi till och det här följer vi noga”.

25 april
Försvarsmaktens insatschef Anders Silwer uppger att han är nöjd med den svenska beredskapen under Försvarsutskottets sammanträde. Flera utskottsledamöter säger efteråt att beredskapen måste ses över.
Samtidigt skriver SvD att ytterligare ett ryskt plan överraskade Sverige den 20 april. Men enligt uppgifter till DN följdes spaningsplanet av svensk radar.

10 maj
Utrikesminister Carl Bildt (M) dementerar uppgifterna om att de ryska planen övade mot svenska mål på långfredagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.