Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Bildt: Vapenaffären hanterades korrekt

Enligt utrikesminister Carl Bildt (M) har inte ett enda vapen­exportärende hamnat på hans bord sedan han tillträdde 2006. ”Det visar att regelverket fungerar”, säger han.

De senaste dagarna har uppmärksamheten kring Sveriges vapenaffärer med Saudiarabien alltmer kommit att handla om försäljningen av pansarvärnsroboten Bill.

Handelsminister Ewa Björling (M) har backat från ett uttalande från 2009, då hon felaktigt hävdade att Sverige inte exporterade krigsmateriel till Saudiarabien.

På tisdagen avslöjade Dagens Industri att Björling felaktigt hävdat att kontraktet om Bill tecknades 2005 – rätt år var 2007, då regeringen Reinfeldt tillträtt.

Till sitt försvar har Ewa Björling framhållit att även om hon är ansvarig för vapenkontrollmyndigheten ISP – Inspektionen för strategiska produkter – så har Carl Bildt ansvaret för de enskilda ärendena.

Och just så är det, sade Bildt vid ett samtal med journalister på UD på tisdagen.

– I de fall då myndigheten ISP ska hantera ett ärende som ligger i en gråzon, då ska de fråga mig. Och det har de inte gjort i en vapenexportfråga en enda gång sedan jag blev utrikesminister. Det visar att regelverket fungerar.

Enligt Bildt har ISP:s hantering av exporten till Saudiarabien fungerat helt korrekt. Däremot säger han sig inte ha några synpunkter på hur FOI, Totalförsvarets forsknings­institut, agerat.

Den vapenfabrik som avslöjades av Sveriges radios Ekoredaktion var enligt Bildt i själva verket en helt legitim anläggning för renovering och underhåll av pansarvärnsroboten Bill efter att den levererats från Sverige.

Tillståndet för exporten av systemet gavs av den förra socialdemokratiska regeringen.

– Det är innan man ska börja marknadsföra en vapenprodukt som man ber ISP om tillstånd, sade Carl Bildt. Därefter rullar det på. Det är för att man inte ska riskera ett nej efter att man försökt sälja det till ett annat land.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.