Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Billström (M): Centerns besked påverkar trovärdigheten för alliansen

Tobias Billström (M).
Tobias Billström (M). Foto: Gunnar Seijbold/Expressen/TT

Moderaternas gruppledare Tobias Billström tycker att det faktum att det nu finns en riksdagsmajoritet för regeringens förslag om ensamkommande är ”mycket oroande”. 

– Att tre allianspartier är emot förslaget är en tung markering i sig. Sen är det klart att det påverkar trovärdigheten för alliansen, säger Billström till DN. 

På tisdagen gav partiledaren Annie Lööf (C) besked gällande partiets inställning till regeringsförslaget om att ensamkommande ska få en ny chans till uppehållstillstånd genom utbildning. 

Beskedet lämnades med en viss tveksamhet då Lööf betonade att förslaget är ”dåligt berett och illa utformat”. 

Moderaternas gruppledare Tobias Billström håller med. 

– Det är mycket oroväckande att det nu finns en riksdagsmajoritet för att ändra gymnasielagen för så många som 9.000 personer som saknar asylskäl för att kunna stanna i Sverige, säger Billström. 

Han anser att förslaget innebär avsteg från ”grundläggande principer i svensk flyktingpolitik”. 

– Det här sänder ut signaler om att man kan få uppehållstillstånd även om man uppgivit oriktiga uppgifter eller om man har uppehållit sig i landet tillräckligt länge. Vi moderater tycker ju att den grundläggande principen ska vara att ett nej är ett nej. Det är en förutsättning för att vi ska kunna hjälpa individer som har riktiga asylskäl. 

Bilström säger vidare att ett stort ansvar nu vilar på Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centern, då ”konsekvenserna för svensk flyktingpolitik riskerar att bli betydande”. 

Hur påverkar Centerpartiets besked relationen inom alliansen? 

– Det är framför allt ett problem för S, MP och C som nu har valt att gå vidare. Vi, KD och L har samma linje. Och att tre allianspartier tycker likadant är en tung markering. Sen är det klart att det påverkar trovärdigheten för alliansen, säger Billström. 

Liberalernas migrationspolitiske talesperson Fredrik Malm säger att han ”beklagar beskedet från Centerpartiet”.

– Vår utgångspunkt är att det är Migrationsverket och Migrationsdomstolarna som fattar beslut i asylärenden och att det är behovet av skydd som är det som ska vara avgörande. Regeringen och nu också Centerpartiet vill ju gå ifrån det nu och tycker att det är politiker som ska fatta beslut och köra över domstolarna, säger Fredrik Malm.

Även Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor säger att Centerpartiets besked är olyckligt. Hon framhåller att ingen garanteras att stanna permanent och anser att lagen är godtycklig.

– Vem som får stanna är beroende på vilken tidpunkt när man kom, när man lämnade in sin ansökan och de som har talat sanning premieras inte. De har skickats hem. Dessutom frångår man asylrätten och säger att de som inte har fått avslag ska få stanna medan vi fortsatt har rättsosäkra processer där vi skickar hem konvertiter till exempel.

På vilket sätt skulle förslaget frångå asylrätten, som ju framför allt handlar om rätten att söka asyl?

– Jo, men också att om man har skyddsskäl så ska man kunna få stanna i Sverige och har man bedömts inte ha skyddsskäl och få avslag på sin asylansökan så måste man lämna. Det är också en del av asylrätten och den lagstiftning som vi har. Nu säger vi att 9.000 personer som har fått avslag i tre instanser ska få stanna och det tycker jag inte är att stå upp för asylrätten, säger Ebba Busch Thor.

Fakta.Lagförslaget

Det föreslås att en utlänning som har fått, eller annars skulle få, ett beslut om utvisning ska kunna beviljas ett uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå om den uppfyller vissa kriterier. 

Bland annat ska personens första ansökan om uppehållstillstånd ha registrerats före den 24 november 2015. Och att ungdomen studerar eller har för avsikt att studera heltid på gymnasieskola eller annan motsvarande utbildning. 

En ansökan om ett sådant uppehållstillstånd ska bara få göras en gång och vid ett begränsat tillfälle. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.