Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Bjereld: Inget avgångskrav än

Enligt uppgifter till tidningen Dagens Industri kan flera ledamöter komma att kräva Håkan Juholts avgång vid torsdagens möte med Socialdemokraternas högsta ledning. Men S-märkta statsvetaren Ulf Bjereld ser det inte som troligt.

På torsdagseftermiddagen träffas de ordinarie ledamöterna i Socialdemokraternas verkställande utskott, VU, partiets högsta organ mellan kongresserna. Mötet sker kort efter det att en ny politisk fadäs ytterligare underminerat partiledaren Håkan Juholts ställning.

I torsdagens Dagens Industri tror en källa från VU ”att flera personer kommer att kräva att han avgår”.

Statsvetaren Ulf Bjereld, själv socialdemokrat, tror inte på något avgångskrav från VU vid torsdagens möte, som på fredagen följs av ett nytt möte då även de sju suppleanterna är på plats.

– Nej jag tror inte att man kommer att göra det i dag. Någon ledamot kan lyfta frågan. Men man ska komma ihåg att det är ett litet VU som möts i dag.

– Jag tror att det kommer att vara en lång och öppenhjärtig diskussion om partiets problem och sedan Juholts partiledarskap som en slutpunkt. Man kommer inte att börja där. Alla VU-ledamöter inser att problemen i grunden inte handlar om Juholt.

Huvudskälet till det förmodade avgångskravet är enligt Dagens Industri turerna inför partiets skuggbudget i höstas. En satsning på höjd nivå och höjt tak i a-kassan ändrades i sista stund. Enligt flera S-källor var det Juholt själv som låg bakom panikändringarna, men detta har han utåt förnekat.

LO-basen och VU-ledamoten Wanja Lundby-Wedin bekräftar på torsdagsförmiddagen för DI.se att det finns två versioner av utkastet till skuggbudget och att frågan ska upp på bordet i eftermiddag.

– Jag vill att frågan ska diskuteras på VU och den kommer att diskuteras på VU, säger hon till DI.se.

S-ledaren har också kritiserats för att vid upprepade tillfällen gjort politiska lappkast eller sagt saker som inte stämt och som han sedan fått ta tillbaka. I måndags anklagade han regeringen för att ha utformat försvarspolitiken i symbios med Sverigedemokraterna, trots att det partiet inte satt i riksdagen när politiken mejslades fram.

Ur VU-ledamöternas perspektiv är det allvarligaste, menar Ulf Bjereld, att Håkan Juholt genom sina offentliga uttalanden inte lyckats få fokus på politiken utan på sin person och huruvida hans uppgifter är korrekta eller inte.

– Det finns en allmän uppfattning, både i partiet som helhet och i VU, att om partiet ska öka måste fokus bort från Juholt och i stället flyttas till skillnaden mellan regeringen och oppositionen. Hittills har Juholt misslyckats med att skifta fokus.

– Nästa fråga är om Håkan Juholt är rätt person att klara den kris vi har. Men det är ingen som tror att krisen försvinner bara om Juholt försvinner. Det är en nedgång för S som pågått i decennier.

De ordinarie ledamöterna i VU är, förutom Håkan Juholt själv, Carin Jämtin, Wanja Lundby-Wedin, Elvy Söderström, Helén Fritzon, Sven-Erik Österberg och Mikael Damberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.