Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Bjereld: Juholts framtid avgörs i vår

Håkan Juholt får S-ledningens fortsatta stöd, men den verkliga prövningen väntar honom under våren. Vänder han inte siffrorna då kan kraven på ny ledare väckas även i partitoppen, säger S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld.

– Juholt vann en viktig delseger på torsdagen när det verkställande utskottets ledamöter ställde sig bakom hans beskrivning av hur processen kring partiets skuggbudget i höstas hade gått till.

Därmed går Håkan Juholt stärkt in i VU:s andra och sista sammanträdesdag, konstaterar Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet. Den akuta krisen för S-ledaren är avvärjd. Men vad vu säger är inte nödvändigtvis det samma som partiets medlemmar.

– Jag tror att den starkaste känslan bland medlemmarna är en oerhörd frustration. Dels för läget partiet i största allmänhet, dels för Håkan Juholts hittills visade oförmåga att vända på skutan. Huruvida det är Håkan Juholts fel eller inte råder det delade meningar om. Likadant gäller för huruvida han ska avgå.

På fredagen höjdes ytterligare en intern röst för Juholts avgång. Örebros kommunalråd Björn Sundin bloggar om han inte längre ger Juholt sitt stöd eller tänker hålla inne med generell kritik mot honom som ledare för partiet. Enligt Bjereld betyder det dock inte att Juholts position ännu är hotad.

– Så länge inga tunga företrädare kliver fram och kräver avgång är det svårt att avsätta honom. De som kommer fram är ofta lite från sidan eller personer som har en förankring på lokal eller regional nivå. Ingen tungviktare har ju hittills tagit bladet från munnen.

Ulf Bjereld tror att det finns en oro väldigt högt i partiet för vad som skulle hända om Juholt avgår. Det finns ingen given efterträdare och en avgång under konfliktartade former riskerar att riva upp de sår som finns mellan olika grupperingar inom partiet, säger han. Det gäller även sådana som tidigare ledarekandidaten Österberg.

– Jag tror att Österberg känner en ärlig omsorg för partiet och vad som skulle hända med det om han gick ut och fronderade nu. För det andra skulle han riskera att få Juholts anhängare emot sig i det fall han skulle bli en kandidat igen. För att någon något toppnamn skulle kräva Juholts avgång behövs någon som inte själv kan tänka sig leda partiet.

Vilket namn är rimligast bland spekulationerna?

– Ett av problemen är just att hitta rimliga alternativ. Österberg var tidigare det närmaste alternativet, men han föll på att många uppfattade honom som en övergångslösning utan kraft att förnya partiet. Nu kan det vara så att men övergångslösning är mer attraktiv för att få stopp på det akuta raset.

– Mikael Damberg är ett annat namn, som visserligen står lite till höger, men som har hållit en låg profil och därför skulle kunna få ett starkt stöd. IF Metalls ordförande Stefan Löfvén är en annan person med stort förtroende, lite av en dark horse, men som utstrålar ett lugn och saknar fiender

Hur påverkas demokratin av S-krisen?

– Två saker är inte bra med detta. Det ena är att mediebevakningen av händelseutvecklingen enligt gängse medielogik tonar ner den politiska verkligheten och sakfrågorna. Det andra är att regeringen inte får mothugg, ingen opposition. Det såg vi på partiledardebatten att Reinfeldt i princip kunde säga vad som helst oavsett vem som hade de bästa argumenten. Varje regering, oavsett färg, behöver opposition för att vässas ytterligare.

Var går gränsen för VU?

– Våren blir den riktiga prövningens tid för Juholt. När det politiska livet normaliserats måste man se ett opinionsmässigt ljus i tunneln vid mars april. Nu har vi ett knappt år till partikongressen och om vi under någorlunda lugna former ska byta partiledare så är stunden då.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.