Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Bjereld: Östros beteende är uppseendeväckande

Juholt och Östros på S-kongressen då Håkan Juholt valdes till ny partiordförande.
Juholt och Östros på S-kongressen då Håkan Juholt valdes till ny partiordförande. Foto: Janerik Henriksson / Scanpix
S-ledaren Håkan Juholt deltog i dag i den officiella upprättelseceremonien i Stockholms stadshus, för de personer som under sin barndom farit illa i fosterhem. Efteråt kommenterade han kritiken från Thomas Östros i SVT:s Agenda.

När Thomas Östros fick frågan om han har förtroende för dig svarade han i stället att han har förtroende för verkställande utskottet. Vad säger du om det?

– Jag har känt honom i många år. Jag lyssnar alltid in vad Thomas Östros säger och tar det till mig.

Uppfattar du det som kritik mot dig?

– Thomas är precis som jag, väldigt angelägen om att så snabbt som möjligt få prata politik, tydliggöra politiken och visa på ett konkret alternativ till de borgerliga.

Var det bra att han var med i tv i går?

– Det är alltid bra när Thomas pratar.

Socialdemokraten och statsvetaren Ulf Bjereld anser att Thomas Östros vägran att uttala förtroende för partiledaren Håkan Juholt är uppseendeväckande.

– Partiets ledning har enats om att gå vidare med Juholt som partiledare och att försöka få fokus på politiken i stället för på personfrågor. I det läget väljer Östros att uttala sig på ett sätt som han vet innebär att fokus omedelbart hamnar på partiledarfrågan och inte på politiken, säger Bjereld till TT.

– Östros agerande kan vara ett uttryck för personlig besvikelse över att efter två förlustval ha sidsteppats av Håkan Juholt. Men det kan också vara ett politiskt drag, där han vill bidra till att urholka Juholts ställning samtidigt som han stärker sin egen position.

Enligt Bjereld synliggör Östros utspel hur skör Juholts ställning som partiledare fortfarande är.

– Att många ledande socialdemokrater i dag väljer att inte kommentera Östros utspel kan tolkas som att de håller sig till partiledningens linje och nu vill fokusera på politik i ställer för på personfrågor. Men det kan också tolkas som att åtminstone några delar Östros inställning, men inte vill säga det öppet, säger han.

Skulle Östros på allvar utmana Juholt, så skulle det återigen blåsa liv i striden mellan höger och vänster i partiet, enligt Ulf Bjereld.

Enligt Ardalan Shekarabi, en av två ordförande för den kriskommission som partiet tillsatte efter katastrofvalet 2010 har det senaste året inte gynnat socialdemokratin.

– Det har varit ett förlorat år trots goda förutsättningar, konstaterar Shekarabi.

Han varnar för att det kan bli som under förra mandatperioden då tiden bara tilläts gå med interna rådslag, rödgröna förhandlingar, och då oppositionen mot regeringens politik kom igång alldeles för sent.

Han anser att det är bråttom med en politikutveckling så att partiet har konkreta svar att ge exempelvis på Carema-skandalen.

– Socialdemokratin har ett behov av kunna presentera alternativ till regeringens politik för att bli ett relevant, samhällsbärande parti. Om vi inte gör det blir det svårt för Socialdemokraterna att utmana 2014, säger han.

Enligt Shekarabi var det ett misstag att inte utlysa en extra kongress där en ny politik skulle slås fast.

– Samhället förändras och det kommer nya frågeställningar som partiet behöver ha svar på, säger han.

– Risken är att andra partier blir den oppositionskraft som Socialdemokratin borde vara.

– Jag har förtroende för både Thomas Östros och Håkan Juholt, säger Elvy Söderström, kommunalråd i Örnsköldsvik och en av veteranerna i partiets verkställande utskott.

Hon vill inte kommentera att Östros på frågan om han känner förtroende för Juholt svarade att han har förtroende för det verkställande utskottet.

– Men att Östros medverkade i Agenda visar att Socialdemokraterna är ett öppet parti där olika åsikter kommer till tals, säger hon.

Vad som nu behövs, enligt Söderström, är ett större självförtroende hos partiet.

– Verkligheten kommer sedan visa att vi har rätt, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.