Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-10-04 09:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/bjorklund-borgerlig-skolpolitik-har-haft-stor-betydelse/

SVENSK POLITIK

Björklund: Borgerlig skolpolitik har haft stor betydelse

Bild 1 av 2
Videon är 2 min 40 sek lång. Borglig skolpolitik ligger bakom trendbrottet i Pisarapporten. Det anser tidigare utbildningsminister Jan Björklund (Lib).
Bild 2 av 2
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Tidigare utbildningsministern Jan Björklund anser att det är den borgerliga regeringens skolpolitik som skapat förutsättningarna för vändningen i Pisa-resultaten. Liberalernas partiledare menar att den årskull niondeklassare, födda år 1999, som gjorde det internationella kunskapstestet i fjol är den första som fullt ut påverkats av den tidigare borgerliga regeringens reformer. Nu vill Björklund förstatliga skolan för att jämna ut olikheterna - något Moderaterna dock säger nej till.

DIGITAL PRENUMERATION

Gratis året ut – läs DN, Expressen och mer!

Alla artiklar på DN.se ingår. Dessutom: Expressen och över 40 lokala nyhetssajter! Gratis till 31 december, sen halva priset i ett helt år (endast 99 kr/mån). Därefter ord. pris 199 kr/mån. Ingen bindningstid. Se allt innehåll här.

  • All journalistik du behöver – i en enda prenumeration
  • Tusentals artiklar på DN.se, Expressen.se och över 40 lokala nyhetssajter
  • Smarta krönikor, insiktsfulla ledare och skarpa reportage och analyser
  • Samma inlogg överallt. Ingen bindningstid.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.