Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Björklund: Borgerlig skolpolitik har haft stor betydelse

02:40. Borglig skolpolitik ligger bakom trendbrottet i Pisarapporten. Det anser tidigare utbildningsminister Jan Björklund (Lib).

Tidigare utbildningsministern Jan Björklund anser att det är den borgerliga regeringens skolpolitik som skapat förutsättningarna för vändningen i Pisa-resultaten. Liberalernas partiledare menar att den årskull niondeklassare, födda år 1999, som gjorde det internationella kunskapstestet i fjol är den första som fullt ut påverkats av den tidigare borgerliga regeringens reformer. Nu vill Björklund förstatliga skolan för att jämna ut olikheterna - något Moderaterna dock säger nej till. 

– Det är en glädjens dag för Sverige. Atlantångaren har börjat vända, sade Jan Björklund på en pressträff i riksdagen på tisdagen.

Björklund var ansvarigt statsråd i regeringen för skolväsendet mellan 2007 och 2014. En hel del av de reformer som då drevs igenom - bland annat ny läroplan, mattelyft och nationella prov från årskurs 3 - har den rödgröna regeringen inte ändrat under de senaste två åren.

Läs mer: Gustav Fridolin: Ett styrkebesked

Under sin ministertid när sjunkande Pisa-resultat presenterades senast 2012 sade han att det skulle ta lång tid innan de förbättrade resultaten visade sig. Men på tisdagen hade den dagen äntligen kommit, enligt Björklund.

Du tar åt dig äran?

– Nej, så uttrycker inte jag det. Det är lärare och elever som har äran av detta. Men en förutsättning har varit de reformer som gjordes med fokus på 2011.

Han anser inte att den ökade motivering som de svenska eleverna känt den här gången jämfört med Pisa-mätningen som gjordes 2011 (och presenterades 2012) har spelat någon större roll.

– På marginalen kan det vara en förklaring. Men trenden har brutits, kunskaperna har gått upp, säger Björklund. 

Nu menar han att mycket återstår att göra: tidigare betyg, från årskurs 4 i stället för årskurs 6, tioårig skola med ”riktig” undervisning från sex års ålder och ett förstatligande av den sedan början av 90-talet kommunaliserade skolan.

– Mycket arbete återstår att göra. Vill man upp till tio i topp i världen så måste man göra mer, säger Björklund,

Men de borgerliga är inte överens om ett förstatligande, en åtgärd som Björklund menar vore viktigt för att komma till rätta med olikheterna i det svenska skolväsendet som Pisa-mätningen pekar ut som ett stort problem. Moderaterna, det största oppositionspartier, säger nej.

– Den diskussionen förs nog överallt. Men det viktigaste är inte vem som driver skolan, utan att den ger bättre och nödvändiga kunskaper, säger moderatledaren Anna Kinberg Batra.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.